Från 19 november kan man man vaccinera sig mot årets influensa. Foto: TT

Gratis vaccination nära att bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalands län är nära att införa gratis influensavaccination för den som är gravid, över 65 år eller tillhörande i annan riskgrupp.

Just som influensasäsongen är på ingång har en majoritet i regionstyrelsen i Västra Götaland sagt ja till en motion från Vänsterpartiet gällande avgiftsfri influensavaccination för riskgrupper, det var P4 Väst först med att rapportera. Det var under tisdagen som motionen föreslogs bifall och nu är det upp till regionfullmäktige att ta det slutgiltiga beslutet.

Gratis vaccination får stöd i flera instanser

Det framgår av regionstyrelsens beslut att Närhälsan, Södra Älvsborgs sjukhus och hälso- och sjukvårdsstyrelsen fått säga sitt och samtliga remissinstanser har valt att ge sitt stöd till motionen.

Vänsterpartiet har i motionen uppgett att ett avgiftsfritt influensavaccin till riskgrupper innebär att fler vaccinerar sig, att färre insjuknar och att och att sjukhusen därför avlastas. I en sammanfattning av regionstyrelsens beslutet framgår det att bifallet följer samma spår: ”Ett införande av avgiftsfritt säsongsinfluensavaccin innebär en kostnad för VGR, även om insatsen ur ett hälsoekonomiskt perspektiv är en kostnadseffektiv åtgärd.”

Inga gratis vaccin under årets säsong

Årets säsong för influensavaccination börjar den 19 november. Beslutet i regionstyrelsen kommer dock inte att hinna påverka denna influensasäsong, det rapporerar P4 Väst.

Nedan kan hör hur vården i Västra Götaland tänker inför årets infuensasäsong:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.