Till vänster plasttillverkaren Borealis i Stenungsund. Till höger Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige. Foto: SVT

Greenpeace kräver att plastfabriken städar efter sig

Uppdaterad
Publicerad

Greenpeace kräver att Borealis i Stenungsund tar ansvar för att städa upp all plast som släppts ut genom åren. Kravet ställdes under ett besök av miljöorganisationens Sverigechef under måndagen.

Den senaste tiden har plastutsläppen från industrierna i Stenungsund uppmärksammats efter att forskare vid Göteborgs universitet släpp en ny rapport.

Rapporten visar att plasttillverkaren Borealis och omkringliggande verksamheter årligen släpper ut miljontals plastpellets som sprids längs Bohuskusten.

Städar bara efter sig själva

Under måndagen hade IF Metalls lokala klubb vid företaget ordnat en konferens där Greenpeaces Sverigechef debatterade plastindustrins framtid med Borealis företagsledning.

– Det är jättebra att företaget numera arbetar hårt för att minska sina utsläpp. Men det räcker inte, vi anser att Borealis också måste ansvara för att städa bort all plast som släppts ut de senaste decennierna, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige.

Företagets vd Anders Fröberg säger att man inte kan ansvara för att städa bort all plast längs kusterna. Däremot ansvarar man gärna för att städa bort just de plastpellets som kan spåras till Borealis.

– Är det så att man någonstans upptäcker en större samling plastpellets som kommer från oss, ja då är vi beredda att göra det, säger han.

Verkar på global marknad

Under konferensen diskuterades även plastens betydelse i samhället i stort. De flesta deltagarna var överens om att plasten är här för att stanna men att det behövs både nya mer miljövänliga råvaror och nya sorters plaster som lättare bryts ner.

Man diskuterade även vikten av en bättre återvinning av plast för att minska nyproduktionen.

Ytterligare en kritik som kom från Greenpeace var att Borealis importerar så kallad skiffergas från USA. En råvara som är starkt ifrågasatt ur miljösynpunkt.

– Det är inte försvarbart att importera skiffergas, den bidrar till klimatförändringen och enligt Parisavtalet måste både industrin och politiken bidra till att utsläppen minskar, då kan man inte importera skiffergas, säger Frode Pleym.

Det är dock inte så enkelt, enligt vd:n.

– Vi verkar på en global marknad och är beroende av att använda olika typer av råvaror. I nuläget är det inte möjligt att sluta använda skiffergas, inte om vi ska kunna behålla kemiindustrin i Europa, säger Anders Fröberg.

LÄS MER: Här hittar SVT:s reporter plast – överallt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.