Preem i Lysekil. Foto: TT

Greenpeaceaktivister har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisterna som i helgen greps och anhölls i samband med Greenpeace-protesterna mot Preemraff i Lysekil har släppts. De sex personerna är dock fortfarande misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Det är Bohusläningen som rapporterar att aktivisterna nu har släppts.

– Jag har precis tagit beslut om att försätta samtliga på fri fot. Brottsmisstankarna finns kvar, men det finns inga skäl för något fortsatt frihetsberövande, säger åklagaren Malin Melin till tidningen.

Utbyggnad av Preem

Greenpeacefartyget Rainbow Warrior blockerade i torsdags oljehamnen i Lysekil för att hindra sjötransporterna till och från raffinaderiet. På söndagen klättrade dessutom flera aktivister upp i en av kranarna i hamnen. Totalt greps sex personer.

Protesterna handlar om Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet. Planerna har fått godkänt av mark- och miljööverdomstolen, själva beslutet ligger dock på regeringens bord.

Så här sa Preems informationsansvarige om helgens aktioner:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet