Senast 2017 ska förhandlarna presentera en slutrapport för regeringen om vart stationerna längs höghastighetsbanan ska ligga. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Grönt ljus för nya tågstationen

Uppdaterad
Publicerad

Borås får en station längs den nya höghastighetsjärnvägen mellan Stockholm och Göteborg. Men det är oklart var den hamnar.

Sverigeförhandlingen har kommit överens med Borås stad om att det blir en station i Borås, mellan Jönköping och Göteborg.

Många nya bostäder

I gengäld lovar Borås med att bidra med 120 miljoner kronor till höghastighetsjärnvägen. De lovar också att bygga 12.500 nya bostäder fram till 2035.

– Vi är mycket glada att idag kunna presentera en överenskommelse med Borås, Västsveriges näst största stad. Borås har ett expansivt näringsliv som behöver god tillgänglighet och många nya bostäder. Vi har nu nått överenskommelser med samtliga berörda kommuner längs järnvägens sträckningar utanför storstäderna. Sammanlagt betyder det 12 stationer och drygt 106 000 bostäder, säger HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen i ett pressmeddelande.

Sverigeförhandlingen och Borås stad är överens om att stationen i Borås ska placeras centralt eller centrumnära. Men hamnar stationen nära centrum kan det betyda direkt söder om motorvägen eller något österut.

Lyft för pendlare

Att åka tåg till Göteborg med höghastighetsjärnvägen kommer att ta ungefär 20 minuter. I dag tar samma resa en dryg timme. Att ta sig till Landvetter från Borås kommer att ta en kvart och till Jönköping kommer tågen ta sig på en dryg halvtimme.

Förhoppningen är att höghastighetsjärnvägen kommer att ge förbättrade pendlingsmöjligheter i regionen.

– En central eller centrumnära station på höghastighetsjärnvägen i Borås är angelägen och innebär ett stort lyft för dagens och morgondagens pendlare både i riktning mot Göteborg och mot Jönköping. Arbetsmarknaden i stråket kommer att växa och det är precis vad den här satsningen handlar om, säger Catharina Håkansson Boman, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer