Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grönytor blev ängsmark i Lödöse: ”Bra för både människor och bin” Foto: Lilla Edet kommun

Grönytor blev ängsmark i Lödöse: ”Bra för både människor och bin”

Uppdaterad
Publicerad

I Lödöse i Lilla Edet har kommunen satsat på att omvandla en del av kommunens grönytor till ängsmark.
– Det har flera fördelar, bland annat är blommande växer viktiga för den biologiska mångfalden, säger Anna Berlin, chef för stadsmiljö i Lilla Edet.

På två ängar som har en yta av cirka 1500 kvadratmeter i Lödöse och vid busshållplatsen i Göta har Lilla Edets kommun sått ängsblommor. Det görs för att förbättra stadsmiljön och som en viktig insats för den biologiska mångfalden.

Anna Berlin, chef för stadsmiljö illa Edets kommun.

– Vi vill också använda skattebetalarnas pengar på ett bättre sätt. Vi får en minskad driftkostnad när det inte längre är gräsytor som ska klippas två gånger i veckan, säger Anna Berlin, chef för stadsmiljö i Lilla Edets kommun till SVT Nyheter Väst.


Pollinerande insekter

Växter som såtts på ängen är prästkragar, stor blåklocka, blåklint, åkervädd, gullviva, kornvallmo, tjärblomster och johannesört. De blommande växterna är viktiga för pollinerande insekter.

Lokala naturvårdens dag firas i hela Sverige under helgen 27 till 29 augusti och då kommer bland annat Lilla Edets kommun att visa upp sitt arbete med ängsmarken.

Foto: Lilla Edets kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer