Polisen i Dalsland vädjade till medborgarna i ett inlägg på Facebook. OBS! Bilden är ett montage Foto: Fredrik Sandberg / TT

Grova våldsbrott tar Dalslandspolisens resurser

Publicerad

Ett mord, ett försök till mord samt ett försök till dråp hanteras av polisen i Dalsland, men resurserna är knappa vilket gör att mindre grova brott har lägre prioritet och läggs i vänteläge.

I början av juni sköts det mot en lägenhet i Åmål – ingen skadades men händelsen utreds som försök till mord. I slutet avsamma månad larmades polisen om ett knivslagsmål, två personer hade knivskurits och händelsen utreds som försök till dråp.

I natt knivhöggs en kvinna i Mellerud – kvinnan avled och händelsen utreds som mord.

– Vi har en ansträngd situation med flera grova våldsbrott som vi inte är vana vid. Vad jag kan minnas så hade vi ett mord vid jul för två år sedan, innan dess var det väldigt längesedan, berättar Peter Torstensson, kommunpolis i Åmål.

Avsätter resurser

Sommaren och semestrar innebär redan att polisens resurser än knappa, och personalläget i Fyrbodals enhet för grova brott gör att de senaste grova brotten utreds av Dalslandspolisens egna utredningsgrupp.

– Vi har avsatt personal för att bistå i de här utredningarna, det vill säga att vi har mindre resurser för det vi normalt utreder – så kallad mängdbrottslighet som till exempel misshandel, inbrott eller stölder.

Vädjar om förståelse

I ett inlägg på sociala medier vädjar nu polisen om allmänhetens förståelse för situationen. Mängdbrottsligheten, speciellt där ingen är frihetsberövad har en lägre prioritet.

– Vi får många telefonsamtal och mejl där man undrar hur det går i deras ärende, detta tar tid att besvara och vi hoppas med inlägget på förståelse och att man ger sig till tåls. Vi skriver också det här för att informera om att även om man får en underrättelse att ett ärende är avskrivet så innebär det inte att det är nedlagt – det är snarare i ett vänteläge till att något nytt dyker upp, säger Torstensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.