Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stig Bertilsson, kommunalråd i Bengtsfors, är inte positiv till företaget som fått undersökningstillstånd för att provborra efter mineraler. Hör varför i klippet. Foto: SVT grafik / Elin Johansson

Kommunen: ”Vi vill inte se någon gruvverksamhet i det här området”

Publicerad

Ett företag har fått tillstånd att provborra för mineraler i norra Dalsland.

Kommunerna säger nej – området är för betydelsefullt för turismen.

– Vi tycker det är olyckligt av skälet att det här är marker och områden som är viktiga för hela bygden, säger Stig Bertilsson, kommunalråd i Bengtsfors.

I mars ansökte företaget Rare Earth Energy Metals Pty Ltd om att få provborra i området Ekebol, cirka 500 hektar i Bengtsfors kommun och vid Stora strand i Åmåls kommun på cirka 340 hektar.

I början av hösten beviljade Bergsstaten ansökningarna och företaget ska nu få provborra.

– Aktiviteten kommer att begränsa sig till att definiera projektet och vi kan inte säga så mycket i nuläget. Framåt mars bedömer vi att vi kommer att veta mer, skriver Erik Lundstam, representant för företaget i ett sms till SVT.

Stort intresse för koppar, silver och guld

I sin ansökan beskriver företaget att i områdena finns två över 20 kilometer långa koppar- och silvermineraliserade formationer.

De skriver att man efter en diamantborrning på 1980-talet i Dingelvik och provborrning vid Hennevik fått upp ögonen för de nya områdena. Vid tidigare provtagningar har man fokuserat på koppar och silver, vilket innebär att man inte vet vilka fler mineraler som kan finnas där och att det potentiellt skulle kunna finnas även guld.

Är en lång process

Enligt Helena Kjellson på Bergsstaten krävs flera tillstånd innan man kan öppna en gruvverksamhet, även om man fått ett undersökningstillstånd. Men det innebär att man har ensamrätt för området. Innan man kan börja borra eller gräva behövs en arbetsplan – som måste godkännas av fastighetsägare eller fastställas av Bergsstaten.

– Det finns relativt många undersökningstillstånd utsprida över hela Sverige. Det pågår undersökningsarbete på olika skalor, allt från att man är ute och går i skogen och kollar på stenar till att man borrar. Men från att det pågår undersökningsborrningar till en gruvdrift är det väldigt långt, säger Helena Kjellson.

I klippet berättar Stig Bertilson, kommunalråd i Bengtsfors, om vad han tycker att området betyder för Dalsland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.