Foto: Bildbyrån

Bekräftat: Jörgen Lennartsson får sparken från Blåvitt

Uppdaterad
Publicerad

18 poäng på 14 matcher blev nog. Nu sparkar IFK Göteborg tränaren Jörgen Lennartsson. Det bekräftar nu IFK Göteborg i ett pressmeddelande.

Det var GT som först uppgav att beslutet om Lennartssons framtid var taget. Då hänvisade tidningen till hemliga källor. IFK Göteborg bekräftade det hela först i ett pressmeddelande på eftermiddagen.

– Vi kom till en punkt där en sådan lösning kändes nödvändig, säger styrelseordförande Frank Andersson.

Förutom Lennartsson så får även Magnus Edlund sparken från uppdraget som assisterande a-lagstränare. Blåvitt ersätter de båda med den tidigare assisterande tränaren Alf Westerberg.

– Föreningen har kommit fram till denna lösning för att få in ny energi i truppen inför den andra halvan av allsvenskan. Både Jörgen och Magnus är två oerhört kompetenta ledare, men vi känner att vi inte fått ut det vi önskar av vår a-trupp och har därför valt denna väg.

Lennartsson vill tacka publiken

Lennartsson själv har inte gått att nå under måndagseftermiddagen, men skrev i ett sms till flera lokala medier att han önskar klubben all lycka i framtiden:

”Det har varit en stor ära att ha varit huvudtränare för IFK Göteborg. Jag önskar klubben alla lycka till framöver. Vill tacka alla spelare och ledare för ett mycket bra samarbete under denna tid. Vill också tacka den fantastiska publiken för deras hängivna support”

Hur länge Westerberg blir kvar som ersättare är oklart. Göteborgs-posten uppgav på tisdagseftermiddagen att IFK samtalat med Håkan Ericsson om att ta över tränarjobbet i blåvitt, något som ingen av parterna velat kommentera.

– Vi håller på och tittar på en lösning för att hitta den/de personer som ska bistå Alf, säger sportchef Mats Gren i pressmeddelandet.

Alf Westerberg kommer att ta över huvudansvaret redan från onsdagens träning.

Wernersson: Han visste vad som var på väg

Enligt GT togs beslutet på ett extrainsatt styrelsemöte under måndagskvällen, ett möte som Lennartsson själv inte ska ha vetat om. Men på väg in till Kamratgården vid lunchtid på tisdagen visste han troligtvis vad som var på gång. Detta enligt SVT Sports fotbollsexpert Thomas Wernerson, som råkade befinna sig på Kamratgården när Lennartsson kom gående.

– Han verkade veta vad som var på väg att hända, säger han.

SVT: Var beskedet oväntat tycker du?

– Det var väl väntat efter resultaten den sista tiden. Det blir ohållbart till sist. Det har varit uppenbart att någonting inte riktigt stämt under säsongen, och det är svårt för Lennartsson att göra något åt det under pågående säsong. Sedan tror jag personkemin inte riktigt stämt mellan Lennartsson och Mats Gren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.