Foto: SVT

GU-lärarens uttalande om SDU väcker känslor

Publicerad

Efter att en lärare vid Göteborgs Universitet nedlåtande kommenterat Sverigedemokraternas ungdomsförbunds närvaro vid en skoldebatt har det rört upp starka känslor.

Sverigedemokraternas medverkan i den politiska debatt som studenter vid Göteborgs Universitet arrangerar på torsdag har rört upp känslor. Detta sedan en universitetslärare i ett inlägg på Facebook betraktat studenterna som ”medlöpare till fascismen”.

Till Studenternas hus i Göteborg har studentnätverket Poliforum nu på torsdag bjudit in alla riksdagspartiers ungdomsförbund för debatt och information detta supervalår. När universitetsläraren och idéhistorikern Edda Manga fick veta att inbjudan även inkluderade Sverigedemokraternas SDU skrev hon på arrangörens Facebooksida och kallade studenterna för ”medlöpare till fascismen”. Detta har fått universitetsanställda och studenter att reagera.

— Edda Manga är ändå lärare på Universitet och det här kan potentiellt vara hennes egna studenter det handlar om. Det är högst anmärkningsvärt att man hoppar på studenter som man befinner sig i maktposition gentemot, säger Andrej Kokkonen, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Västnytt har under tisdagen sökt Edda Manga utan resultat, men på Facebook skriver hon att hon inte anklagar studenterna för något utan varnar dem för konsekvenserna av en inbjudan till SDU.

”Att ta sitt kritiska ansvar som lärare och som medborgare innebär ibland att bryta mot den goda smaken som naturaliserar kränkningar av våra grundläggande värden och tala klarspråk”, skriver Manga på Facebook.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer