Många samlades för gudstjänst i Sveriges äldsta kyrka. Foto: SVT

Gudstjänst i Sveriges äldsta kyrka – för första gången på 900 år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 1 100-talet hölls idag en gudstjänst i Sveriges äldsta kyrka, i Varnhem i Skaraborg. “Vi har delvis skrivit om historien”, säger Sven-Erik Falk, Skara stift.

Ungefär 200 samlades i dag, söndag, vid stenaltaret på Kata gård i Varnhem för att hålla den första gudstjänsten där sedan 1 100-talet. 

– Det är jätteroligt. Utgrävningarna i Varnhem visar att kristendomens historia här är äldre än vi trodde – vi har delvis skrivit om historien, säger Sven-Erik Falk, pressekreterare vid Skara stift. Det är roligt att knyta an till något som är historiskt både gällande vår tro och Sveriges historia.

Byggdes på 1 000-talet

Utgrävningen påbörjades hösten 2005 och på höjden bakom klosterruinen i Varnhem fann museets arkeologer ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor.

Den första träkyrkan byggdes där på 900-talet men byggdes om till en stenkyrka i mitten av 1000-talet, och som, enligt Skara stift, tros vara den äldsta i sitt slag.

Gammal altarskiva på plats

Arkeologerna fann också den gamla altarskivan som nu är på plats inne i kyrkan. Fynden visade att Västergötland hade blivit kristet långt tidigare än man trott innan. 

År 2016 var man klar med att bygga vad som kallas “överbyggnaden”, ett tak över den gamla kyrkogrunden och det var där som dagens gudstjänst hölls klockan 15 i dag, söndag, och leddes av Skara stifts biskop, Åke Bonnier.

Kata gård

Kata gård har fått sitt namn efter en kvinna vars grav finns där, troligen var hon gårdsägarinnan på storgården Varnhem under första hälften av 1000-talet. Både gravstenen och hennes skelett är välbevarade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.