Gunilla arbetade på transplantationsavdelning – fick själv ett nytt hjärta

Publicerad

Efter fem hjärtinfarkter och en stroke fanns det till slut ingen återvändo. Det krävdes ett nytt hjärta för att Gunilla Englesson i Göteborg skulle överleva.

– Jag var så dålig att jag knappt kunde dricka vatten eller prata utan att bli andfådd, säger hon.

Det var efter andra graviditeten för 20 år sedan som 54-åriga sjuksköterskan Gunilla Englesson i Göteborg fick problem med hjärtat. Hon fick ganska snart en pacemaker inopererad eftersom hon hade svåra arytmier och en alldeles för låg puls som låg på 30 till 40 slag per minut.

– Det var som att jag inte fick tillräckligt med syre och jag hade också svårt att gå, säger Gunilla Englesson.

Blev snabbt sämre

Hon blev ganska snabbt sämre och när hon var 42 år fick hon sin första hjärtinfarkt. Totalt drabbades hon av fem hjärtinfarkter och en stroke inom loppet av nio år.

– Jag blev halvsidesförlamad och tappade talet men de lyckades ta bort propparna i hjärnan så jag blev återställd.

Det blev som en rutin i att komma tillbaka efter varje sjukdom, då hjärtsvikten tilltog för varje hjärtinfarkt.

– Jag visste att man tappade muskulatur och att hjärtat blev sämre för varje gång.

En lördagsmorgon

Det fanns till slut inget annat alternativ till överlevnad än att få ett nytt hjärta. Och en lördagsmorgon för snart ett år sedan fick hon det efterlängtade samtalet från Sahlgrenska universitetssjukhuset om att det fanns ett hjärta som skulle kunna passa.

”Jag var så dålig att jag knappt kunde dricka vatten eller prata utan att bli andfådd”, säger Gunilla Englesson. Foto: SVT

– Då tände jag faktiskt ett ljus för donatorn för jag kände att det någon annanstans hänt någon form av olycka för någon annan. Så det kändes jätteskönt att tända ett ljus.

Gunilla ser fram emot att inom en snar framtid arbeta som sjuksköterska igen efter att ha varit sjukskriven i sju år.

– Jag ser väldigt ljust på framtiden och att jag kommer att ha ännu mer erfarenhet, nu från den andra sidan som patient.

Hör i klippet om mötet med en hjärtpatient som Gunilla vårdade för 24 år sedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.