När Gunnel konfronterade bedragaren slängde kvinnan på luren. Foto: SVT

Gunnel, 80, blev uppringd av bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan i luren sa att hon ringde från Skatteverket och att Gunnel skulle få tillbaka pengar. Allt hon behövde göra var att uppge sitt bankkontonummer. Men Gunnel Strömberg lät sig inte luras.

– Jag är så förbannad och arg på människor som gör på det här sättet, säger hon.

Det var sent på måndagseftermiddagen som det ringde på Gunnel Strömbergs telefon. I andra änden fanns en kvinna som sa att hon var från Skatteverket, och undrade om det var Gunnel i Västra Frölunda som hon pratade med.

– Hon visste ju mycket om mig. Sedan sa hon att alla som är över 65 år i Göteborg ska få tillbaka tre procent på skatten, och att hon bara behövde mitt bankkontonummer.

Gunnel har aldrig tidigare blivit utsatt för bedragare, men följer nyheterna noga och förstod att detta var något fuffens.

Konfronterade bedragaren

– Jag reagerade direkt, men bestämde mig för att låta henne hållas. Sedan, när hon bad om bankuppgifterna, sa jag ”Skämtar du med mig”. Då slängde hon bara på luren.

Enligt chefen för bedrägerisektionen i Göteborg, Magnus Lindegren, är det relativt vanligt förekommande att äldre personer utsätts för den här typen av brottslighet.

– Detta är ju ett försök till bedrägeri och något vi vill förhindra. Att det bara blir ett försök är tack vare hennes uppmärksamhet och säkert information som hon fått tidigare, säger han.

När SVT träffar Gunnel på tisdagen är hon arg över att ännu en gång konstatera att bedragare ger sig på äldre.

– Jag är så förbannad för att de försöker lura gamla människor på det här sättet. Människor som har lite pengar och som tänker att det är bra med en extra slant inför pensionen.

Lätt att fejka

Det har hänt förr, att bedragare försöker komma åt privatpersoners uppgifter och pengar i skatteåterbäringstider. Till saken hör att den som ringde Gunnel gjorde det från ett telefonnummer som mycket riktigt tillhör Skatteverket.

– Men polisen jag pratade med sa att det är lätt att fejka. Och det är ju det som är så hemskt.

Det är något som också Magnus Lindegren intygar:

– Med rätt teknik, kunskap och rätt instrument så är det möjligt att ange vilket telefonnummer som helst som ursprung, så det är lurigt ifall man inte är uppmärksam på det.

Enligt Skatteverkets säkerhetsrådgivare Andreas Olsson, så ser de allvarligt på det som hänt. Det här är enligt honom det hittills enda kända fallet när det gäller just uppringning av det här slaget. Försök till bedrägerier med mejl har däremot förekommit tidigare.

– Skatteverket ringer aldrig upp någon på det här sättet och ber aldrig någon att lämna ut några privata uppgifter, som till exempel bankkontonummer eller annat, säger Andreas Olsson till SVT Nyheter Väst.

”Lägg på luren”

Nu vill Gunnel varna andra. Hennes råd är kort och koncist:

– Myndigheter ringer inte hem till folk på detta viset. Bara lägg på luren!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.