Eleverna ska ha kallat Hitler för ”en bra kille”. Foto: TT

Gymnasieelever åtalade för hets mot folkgrupp frias – inte tillräckligt många hörde

Publicerad

I början av november åtalades två gymnasieungdomar för hets mot folkgrupp. Tingsrätten slår fast att de pratade nedsättande om judar och bland annat kallade Hitler för ”en bra kille”. De gjorde även nedsättande kommentarer om homosexeulla.

Men enligt rätten var det för få personer som hörde samtalet – och därför frias ungdomarna.

Det var i augusti i år som två gymnasieelever ska ha suttit i kafeterian på en skola i Skaraborg och pratat nedsättande om judar och homosexuella. Händelsen polisanmäldes och båda ungdomarna åtalades för hets mot folkgrupp i början på november.

Förstår inte varför händelsen polisanmäldes

Åklagaren menade att ungdomarna bland annat hade kallat Hitler för ”en bra kille”, och sagt ”om jag var Hitler hade jag inte nöjt mig med att skicka dem till gaskammare, dom skulle plågas mer”. De hade, enligt åklagaren, också gjort nedsättande uttalanden om homosexuella, som till exempel: ”bögar sprider sjukdomar lika farliga som ebola och aids”.

Gymnasieungdomarna nekar till att ha sagt något nedsättande om judar och homosexuella. Den ena killen sa i rätten att han inte förstår varför händelsen blev polisanmäld.

Utanför ramen för yttrandefrihet

Men tingsrätten går på åklagarens linje och slår fast att ungdomarna talade nedsättande om judar och homosexuella. De skriver i sin dom att ungdomarna har ”gått över gränsen för vad som är tillåtet inom ramen för yttrandefriheten”.

Men för att dömas för brottet hets mot folkgrupp måste yttrandena ha spridits till fler än ett fåtal personer. Tingsrätten slår fast att det inte går att fastställa om det var någon mer än två lärare, som också har vittnat i målet, hörde ungdomarnas uttalanden. Därför frias båda ungdomarna från brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.