Amanda Otter är en av eleverna som ska vaccinera sig på Alströmergymnasiet. Foto: SVT

Gymnasieelever erbjuds vaccinering i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu erbjuds 16- och 17-åringar vaccin på plats i skolan. Bland annat på Alströmergymnasiet i Alingsås. Enligt skolledningen hoppas man att en hög vaccinationsgrad bland eleverna ska göra att man kan ha undervisning på plats under hösten.

– Vi vill att alla få möjlighet att vaccinera sig, säger rektor Jennie Larsson Häggström.

Hör gymnasieelev Amanda Otter och rektor Jennie Larsson Häggström berätta mer om vaccineringen i klippet ovan.

Totalt är det 900 ungdomar på skolan som får möjlighet att vaccinera sig i Alströmergymnasiets lokaler. Det innefattar även andra ungdomar i rätt ålder, som inte går på skolan.

Gäller bara elever under 18

Vaccineringen på gymnasiet vänder sig till alla kommunens ungdomar, oavsett var man studerar. Men för dem som inte går på Alströmergymnasiet är det först till kvarn som gäller, eftersom antalet doser är begränsat.

– Jag har sett fram emot det här mycket, säger Amanda Otter, som är elev på gymnasiet.

Elever över 18 år hänvisas till det ordinarie vaccinationsprogrammet. De aktuella ungdomarna kommer att kallas klassvis och kravet är en signerad samtyckesblankett, hälsoblankett och en giltig legitimation.

Informationen har även gått ut till vårdnadshavare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.