Foto: privat

Efter ökad smittspridning: Flera gymnasier inför distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför flera gymnasieskolor i Västsverige distansundervisning igen. Anledningen är den höga smittspridningen av coronaviruset. Tomas Berndtsson, direktör för utbildningsförvaltningen i Göteborg, tror att fler kommer att följa efter.

– Vi ser ju att smittan går uppåt bland både personal och elever så jag tror säkert att det kommer att bli fler som inför distansundervisning. Vi har förberett oss för det, säger han.

Drottning Blankas gymnasium i Göteborg inför distansundervisning med start på onsdagen och NTI-gymnasiet låter elever med symptom eller i karantän att delta per distans.

Av de kom

Tomas Berntsson, direktör utbildningsförvaltningen Göteborgs stad. Foto: Göteborgs stad

munala gymnasierna i Göteborg är det hittills bara en skola: IHGR, som haft distansundervisning några dagar i förra veckan efter dialog med smittskyddet.

Vill bryta smittkedja

På Kreativa gymnasiet i Trollhättan jobbar de nästan 180 eleverna hemma sedan förra veckan.  

– Det var för att bryta smittkedjan, vi har elever som sitter i familjekarantän och mycket personal som behöver vara hemma så det var svårt att bedriva undervisningen på plats, säger rektor Fredrik Ohnesorge.

På torsdag planeras undervisningen gå tillbaka till på plats igen.

– Vi har inte rätt att bedriva distansundervisning mer än tillfälligt så som det ser ut nu, men i den här formen har det fungerat bra.

”Behövs lättnader”

En gymnasieskola får inte införa distansundervisning på eget bevåg utan måste ha en dialog med smittskyddet i regionen först. Sedan förra veckan har smittskydd hanterat 15 ärenden. Nio av dem handlades under tisdagen.

I sju fall beslutades om stängning av enstaka eller flera klasser på skolan. Orsakerna var antingen smittspridning eller personalbrist. En del gymnasieskolor fick rekommendation att inte införa distans.

– Om inte smittskyddet rekommenderar skolorna att gå över på distans så får vi inte fatta beslut om det. Vi går alltid efter deras rekommendation, säger Tomas Berndtsson, direktör för utbildningsförvaltningen i Göteborg.

Han hade gärna sett en lättnad i tillvägagångssättet.

-Jag tycker att det vore bra med vissa lättnader för huvudmannen att fatta beslut. I och med att lärare och elever är sjuka, och att vi är i behov av att fatta snabba beslut utifrån aktuellt läge så hade det varit att föredra en lättnad i att fatta beslut om distans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.