Kammaråklagare Daniel Edsbagge vid häktningsförhandlingar i Uddevalla Foto: SVT

Mannens förklaring till kemikalierna: Skulle användas till pyroteknik

Publicerad

Kemikalierna skulle användes till pyroteknik. Det hävdade den misstänkte man 45-årsåldern som förvarat minst 150 kilo med kemikalier i sitt hem. Men rätten i Uddevalla gick på åklagarens linje och lät häkta honom på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Häktningsförhandlingen hölls i Uddevalla tingsrätt under onsdagförmiddagen bakom stängda dörrar. När den var slut lät rätten meddela att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen greps tidigare i veckan efter att polisen hittat farliga ämnen i hans fastighet i Uddevalla. Enligt polisen rör det sig om ämnen som kan användas vid sprängningar. Totalt kopplas mannen till runt 150 kilo kemikalier som tillsammans skulle kunna användas till en kraftig bomb.

Ringde upp forensiker

Enligt åklagaren Daniel Edsbagge uppgav mannen under häktningsförhandligarna att han tänkt använda kemikalierna för pyroteknik.

– Men han har inte kunnat förklara varför han har så stora mängder, säger Daniel Edsbagge.

Under häktesförhandlingen ringdes en av polisens forensiker upp som fick förklara för rätten vad kemikalierna kan användas till.

– Jag har inte varit med om det tidigare att man ringt upp en expert under en häktningsförhandling, säger Daniel Edsbagge.

– Det här handlar om många kemikalier som är tagna i beslag. Och för att förstå vad man kan göra med de här kemikalierna så måste man höra med en expert som kan berätta om det.

– Men det är alltid svårt att bevisa skuldfrågan i mål som rör förberedelsebrott.

En orsak till att mannen häktades var enligt domaren att det annars finns risk att mannen skulle undanröja bevis.

150 kilo kemikalier

Under tisdagen berättade åklagaren att mannen kopplas till minst 150 kilo kemikalier som kan åstadkomma stor sprängverkan.

SVT kunde under tisdagen även avslöja att mannen tidigare är dömd för en rad brott, där han bland annat har hotat poliser och åklagare.

Mannens advokat, Caroline Hallberg har tidigare meddelat att mannen förnekar brott vilket han alltså även gjorde under häktningsförhandlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stort beslag av explosiva kemikalier

Mer i ämnet