Säpo utreder nu kopplingar mellan tre bomber i Göteborg. Foto: SVT

Tre häktade för bombdåd i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En 50-årig man med nazistkoppling som misstänks för inblandning i dåden med sprängladdningar i Göteborg har häktats. Även en man i 20-årsåldern har häktats, misstänkt för inblandning i attentatsförsöket vid Lilleby camping.

Fotnot: Den här artikeln publicerades i februari 2017.

De båda männen som greps i veckan misstänkta för bombattentat mot flyktingförlängningar ställdes inför Göteborgs tingsrätt idag. Sedan tidigare sitter en annan man häktad och alla har enligt åklagaren nazistkopplingar.

Misstänks för inblandning i dubbla bombdåd

Det var under torsdagen som en man i 50-årsåldern greps i norra Sverige. En dag tidigare greps en man i 20-årsåldern i Göteborg. Den yngre av dem misstänks för attentatsförsöket mot flyktingboendet på Lilleby camping förra veckan.

Den äldre misstänks för inblandning i bombdådet mot ett flyktingboende i Frölunda den 5 januari då en man skadades mycket allvarligt. Han misstänks även för inblandning i bombdådet mot syndikalisternas lokal i Göteborg i november förra året samt för inblandning i attentatsförsöket mot Lilleby camping.

Den äldre mannen misstänks för allmänfarlig ödeläggelse i två fall och försök till samma brott i ett fall. Den yngre misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Alla har nazikopplingar

Den tredje misstänkte som sitter häktad sedan tidigare misstänks för inblandning i bombdådet mot Syndikalistiskt forum. Under torsdagen meddelade Säpo att mannen, som också är i 20-årsåldern, också misstänks för inblandning i attentatsförsöket på Lilleby camping.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, sa Mats Ljungqvist till SVT Nyheter Väst under torsdagen.

Misstänkt 1: Den man i 20-årsåldern som den 20 januari häktades misstänkt för den första bomben, vid Syndikalisternas lokal, är medlem i Nordiska motståndsrörelsen. En nazistisk organisation som enligt forskare har mycket våldsamma tendenser. Den 2 februari meddelade Säpo att han även misstänks för bomben som hittades vid Lilleby camping.

Misstänkt 2: En person, en man i 20-årsåldern, greps i västra Sverige den 1 februari misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse i samband med attentatsförsöket mot ett boende för nyanlända vid Lilleby camping i Göteborg den 25 januari. Personen anhölls senare.

Misstänkt 3: Den tredje personen, en man i 50-årsåldern, greps i norra Sverige under torsdagen den 2 februari. Personen har anhållits misstänkt för alla tre bomber. Den tredje misstänkte är alltså den enda som misstänks för mordförsök vid Järnbrott i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet