Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västtrafiks hållbarhetschef Hanna Björk berättar att Västtrafik ska minska utsläppen med 90 % till 2035. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Nu går hälften av bussarna på el i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det går trögt med Västra Götalands klimatmål. Men elbussarna i Göteborg blir åtminstone fler i rask takt och med nya tillskottet av elbussar nu i sommar kommer hälften av bussarna i staden köras på el. 

– Redan nästa år är det upp till 75 procent. Det har gått jättefort, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik.  

Att hälften av Göteborgs bussar nu går på el kan jämföras med Stockholms län, som bara har 29 elbussar – av totalt 2 200 stycken. Nyligen fick Stockholms innerstad sina 15 första elbussar, vilket SVT berättat om.

Från 2018 har Västtrafik ökat från noll till 320 elbussar i hela Västra Götaland, som kör i städerna.

Landsbygdstrafiken funkar inte med el? 

– Det har inte gjort det förut för det har inte funnits bussmodeller som passar på el. Men det gör det nu. Så jag tror det kommer hända väldigt mycket på elsidan även för regiontrafiken framöver.

Västra Götalandsregionen har ett klimatmål som innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med 80 procent från 1990-års nivå till år 2030. Där utgör kollektivtrafiken bara en av delarna.

Forskarråd granskar regionen

I oktober 2021 startade ett oberoende forskarråd sitt arbete med att granska i vilken mån regionen går i rätt riktning mot klimatmålet. I rådets första rapport konstaterar de att minskningstakten av klimatutsläpp är alldeles för långsam.

– Det krävs mycket mer än vad man tänker sig. Alla aktörer har inte tagit till sig det här. Men det finns också saker som görs som är väldigt bra, som inte syns ännu i utsläppsstatistiken, säger Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på Chalmers och en av forskarna i rådet.

Till rådets nästa rapport, som släpps vid kommande årsskiftet, kommer de ha extra fokus på transporter.

Källa: Forskarrådet för Västra Götalands klimatomställning. Foto: SVT

Västtrafiks bussar

785 stadsbussar, varav 545 i Göteborg/Mölndal/Partille

1029 landsbygdsbussar

Summa totalt: 1814 bussar

Sommaren 2022 går totalt 320 stadsbussar på el i regionen.

Flest elbussar finns i Göteborg (234 st), resterande i Mölnlycke, Trollhättan och Vänersborg.

Landsbygdsbussarna går på biodiesel eller biogas

År 2030 ska 700 bussar i hela regionen vara elektrifierade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.