Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdavdelning för över en miljard byggs om – utan att ha använts Foto: SVT/ Helena Josefsson

Vårdavdelning för över miljard vid Kungälvs sjukhus byggs om – utan att ha använts

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två och halvt år har gått sedan invigningen av den nya sjukhusbyggnaden på Kungälvs sjukhus och fortfarande står närmare hälften av de 280 vårdplatserna tomma på grund av personalbrist.

Nu ska dessutom lokaler byggas om – innan de ens hunnit börja användas.

För drygt ett halvår sedan rapporterade SVT Nyheter Väst om personalbristen på Kungälvs sjukhus och att den satte stopp för öppnandet av vårdplatser i den nya sjukhusbyggnaden som kostat 1,2 miljarder kronor. Som mest har 168 vårdplatser av de 280 varit öppna, nu är 151 vårdplatser i bruk.

Katarina Andersson, biträdande sjukhusdirektör Kungälvs sjukhus och sjukhusen i Väster.

– Det är ju inte bra att våra vårdplatser står tomma och självklart så vill vi att de ska komma till gagn för dem som behöver vården, säger Katarina Andersson, biträdande sjukhusdirektör för Kungälvs sjukhus och sjukhusen i Väster.

Utmanande att rekrytera

För att kunna öppna de resterande fyra av de tio avdelningarna behövs mer personal, men rekryteringen går trögt.

– Att få personal på plats är vår största utmaning även om det går framåt i den frågan. Vi har nu personal på plats så att vi ska kunna öppna en somatisk avdelning nu i höst.

Två avdelningar görs om

Innan lokalerna ens har hunnit börja användas så måste två avdelningar göras om. De är reserverade för psykiatrisk vård som ska flyttas från andra sjukhus och där också den personalen följer med.

– Det är inga stora ombyggnationer det handlar om utan mer justeringar för att förbereda för den psykiatriska vården och då kommer också antalet vårdplatser att minska från 280 till 264.

Öppnas inom ett år

Pär Lundqvist (L) ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen VGR.

Enligt ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen Pär Lundqvist (L) så kommer alla vårdplatserna att vara öppna inom ett år. Då har det alltså gått tre och ett halvt år sedan invigningen. Huvudorsaken till att det dröjt så länge är enligt honom svårigheten att rekrytera sjuksköterskor.

– Det är klart att vi hade velat ha fyllt alla platserna från dag ett men vi måste också vara ödmjuka inför den situation som samhället och hälso- och sjukvården har stått inför under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer