Hör kommunalrådet svara på om satsningen lett till hälsosamma luncher. Foto: SVT

Borås corona-satsade på restaurangluncher för elever – kostade 10 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att slå två flugor i samma smäll. Borås stad ville stötta restauranger som krisade under coronapandemin och erbjuda lunch åt gymnasieelever som pluggade hemma. Totalt hämtades drygt 126 000 luncher ut – pizza, hamburgare och wok visade sig vara mest populärt.

– Succé, säger kommunalrådet Anna Svalander (L).

Restaurangluncherna lanserades som en del i ett krispaket för näringslivet i Borås i slutet av mars. Efter det kunde gymnasieelever hämta ut lunch från restauranger i kommunen. Notan stod Borås Stad för.

132 matställen nappade på förslaget. Totalt registrerade sig elever 4 186 elever för tjänsten. 3 711 elever använde den. Och i snitt hämtades 2 750 luncher ut varje dag.

Coronapandemin

Beräknas kosta 10 miljoner kronor

Kommunalrådet Anna Svalander uppskattar att det totalt kostat kommunen drygt 10 miljoner kronor. Och hon är nöjd med satsningen.

– Jag har pratat med många restauranger som har sagt att det här har betytt väldigt mycket för dem.

Bland de restauranger som varit mest populära finns en hel del ställen som serverar snabbmat. Högst upp på listan hittas både en hamburgarrestaurang och en pizzeria. Anna Svalander betonar dock att det är ett annat ställe som tog förstaplatsen, och där lagas det wok.

– Med väldigt mycket grönsaker i maten.

Hör vad kommunalrådet svarar på frågan om satsningen lett till hälsosamma luncher i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet