Hamnfestivalen igång i 375-årigt Åmål

Uppdaterad
Publicerad

Skutan Mathilda, fiskebåten Måsen och ångaren Bohuslän drog ögonen till sig när Old ships race la till i Åmål. Hamnfestivalen är igång för tredje året i rad.

I år firar Åmål 375 år, med aktiviteter som pågår under hela året. Konserter, föreläsningar och teatrar ska locka stora som små. Hamnfestivalen är en återkommande tradition, med artister, foodtrucks och barnteater. Vädret på torsdagens invigning var som det varit mest under sommaren 2018 och människor njöt i solen när SVT var på besök.

– Det är suveränt, det lyfter fram Åmål. Det är en liten stad så det spelar väldigt stor roll, säger Marianne Björklund, som har bott i Åmål i 70 år. 

Båtar i fokus

Höjdpunkten för många var de historiska båtarna som lade till i hamnen.

–  De är jättefina, underbara. Det är roligt att se när de kommer in här, säger Marianne Björklund.

Hur mycket har staden förändrats på åren du har bott här?

–  Väldigt mycket. Vi har väl den genuina stadskärnan kvar, men annars tycker jag att det har förändrats mycket, säger Marianne Björklund.

Skådespel till folket

Även besökaren Bernt Qvist har levt länge i Åmål och själv levt i nästan ett sekel. Båtarna var hans glädje under torsdagen, han har tidigare arbetat i 25 år som slussvakt.

– Det är roligt, folk ska ha skådespel, det behövs sägs det. Det tror jag på och det lyfter sinnet till lite högre höjder, säger Bernt Qvist.

Även annan underhållning kan komma att locka många till firandet. På fredagen spelar Samir & Viktor på festivalen, kända kanske framför allt för den yngre publiken med låtar som ”Bada nakna” och ”Shuffla”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.