Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Livräddaren Robert Rochowiak uppmanar föräldrar att ha koll på sina barn vid stranden i sommar. Foto: SVT

Han är en av få livräddare i Göteborg i sommar: ”Bada säkert”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir färre livräddare på stränderna i Göteborg i sommar. Askimsbadet blir den enda badplatsen med bevakning.

– Det är jättesorgligt, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef på Svenska livräddningssällskapet (SLS).

Pengarna räcker inte till för att ha livräddare på plats vid Bergsjön och Fiskebäck som tidigare år. Att driva en station som Askimsbadet kostar drygt en halv miljon kronor.

SLS betonar att livräddare är viktiga och att de gärna hade velat ha hjälp med kostnaderna, antingen från kommunen eller en sponsor.

– Jag tycker det är otroligt konstigt att inte fler vill hjälpa oss, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef på Svenska livräddningssällskapet i Göteborg.

Kan det leda till fler drunkningsolyckor om ni har färre badvakter på plats?

– Varje sommar händer det incidenter. Inte bara här utan även på andra platser som vi har sett som extra riskfyllda. Vi får hoppas att det finns livräddningskunnigt folk på stranden, säger Tina Heiker Hult.

Livräddarens uppmaning

Robert Rochowiak är en av livräddarna vid Askimsbadet i sommar. Han uppmanar föräldrar att hålla koll på sina barn vid stranden.

– Bada säkert i sommar. Framför allt tänk på barnen som inte är simkunniga. Håll ett extra öga på dem istället för telefonen, säger Robert Rochowiak, livräddare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.