Foto: TT/Polismyndigheten

Han blir ny regionpolischef

Publicerad

På torsdagen utsågs den nye regionpolischefen i Väst, och det står nu klart att det blir Klas Johansson, som suttit som tillförordnad regionpolischef sedan i mars.

Tidigare i år meddelade förre regionpolischefen Klas Friberg att han lämnar posten för att tillträda tjänsten som ny chef för Säkerhetspolisen. Sedan dess har Klas Johansson varit tillförordnad regionpolischef i Region Väst.

Behåller positionen

Nu står det klart att Klas Johansson får behålla tjänsten. Det meddelade rikspolischef Anders Thornberg vid ett möte på torsdagen.

– Jag är stolt över att ha fått rikspolischefens förtroende och jag kommer göra allt som står i min makt för att regionen ska fortsätta att vara väl framme i arbetet för att öka tryggheten och minska brottsligheten, säger Klas Johansson.

Vill skapa en bättre arbetsmiljö

En av Klas Johanssons stora hjärtefrågor är, enligt honom själv, att göra polisen till en bättre arbetsgivare för att kunna attrahera fler medarbetare. Han meddelar också att han kommer att jobba för att värna de anställdas arbetsmiljö.

– Medarbetarna skapar polisen. Att de har god arbetsmiljö och att de blir lyssnade på är en förutsättning för att de ska kunna göra ett bra arbete, säger han.

Fick kritik i samband med Romregistret

Klas Johansson arbetade tidigare som regionpolischef i Region Nord, och har även varit länspolismästare i Skåne och Halland. I samband med den uppmärksammade skandalen med det så kallade ”Romregistret”, 2015, fick Klas Johansson kritik av Justitieombudsmannen, eftersom han var ansvarig chef då registret avslöjades. Vid tillfället hade han dock bara varit chef i sex veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer