Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Abdullah Al-Masri är ordförande i Angereds islamiska förening. Foto: SVT

Abdullah kämpar för att få fler Angeredsbor att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

I centrala Göteborg har runt 80 procent fått första vaccindosen mot covid-19. Men i Angered är siffran bara lite över 50 procent.

– Det är vår plikt som församling att upplysa om det här, säger Abdullah Al-Masri, ordförande i Angereds islamiska förening.

I fredags besökte Bräcke diakonis mobila team Angeredsmoskén i en punktinsats för att få fler att vaccinera sig. Det resulterade i drygt 25 förstadoser. En bra bit från de omkring 100 som teamet hade hoppats på.

Abdullah Al-Masri är ordförande i Angereds islamiska förening, och han tycker sig märka att det ändå sker en långsam förändring. I fredags inledde han bönen med ett långt tal om vaccinets positiva effekter.

– Det är vår plikt som församling att upplysa om det här. Det kommer att påverka hela samhället, säger Abdullah Al-Masri.

Själv har han tagit båda sina doser.

Rykten och skrämselpropaganda

Angered är den stadsdel i Göteborg med lägst andel vaccinerade mot covid-19. Det finns en tveksamhet bland många enligt Abdullah Al-Masri, som tror att det kan bero på felaktiga rykten och skrämselpropaganda.

– Det är viktigt att folk hänvisas till trovärdiga källor och att de har tillit till myndigheter. Det sprider sig massor med rykten bland ungdomar, säger han.

Vad krävs utöver de insatser som redan görs för att få fler att vaccinera sig?

– Jag pratar med en och en för att försöka övertyga dem, säger Abdullah Al-Masri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet