Oli Bragason innan sjukdomen på bilden till vänster vid dottern Matildas student. Foto: Privat/SVT

Oli, 48, tynar bort efter fästingsjukdomen TBE – vill varna andra

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan hade Oli Bragason, 48, börjat lära sig leva med sin obotliga njurcancer. Då fick han TBE, fästingburen hjärninflammation.

I dag är han helt beroende av andras hjälp.

– Det här är mitt liv och det är inget bra liv, säger han.

Nu har Olis fru Hanna skrivit en bok om sin mans öde för att sprida kunskap om fästingsjukdomen.

Oli Bragason sitter i rullstolen i lägenheten på det assisterade boendet Lillågården i Färgelanda. Hans ögon är halvslutna och han håller handen mot pannan för att balansera upp huvudet. Ögonlocken har förlamats, nackens muskler förtvinar och han har ont. Hela tiden.

– Det här är inget liv, säger han flera gånger under intervjun.

Tappade synen

Hösten 2017 fick Oli veta att han hade cancer i njurarna som spritt sig i hela kroppen och som inte gick att bota. Men tack vare strålning och medicin kunde han ändå återgå till livet, till och med jobba.

Men så en morgon sommaren 2018 var något fel. Synen försvann.

I tre veckor låg han inne på sjukhus, nedsövd under stor del av tiden på grund av smärta. När en sjuksköterska förstod att han tillbringade mycket tid i naturen gjordes ett TBE-test som visade positivt.

”Det blev ett helvete”

– Det var ju jätteskönt med den diagnosen tyckte vi då. Men sen, det blev ju ett helvete, säger Hanna Hansson, Olis fru.

Oli behövde assistans med allt i hemmet och klarade till en början inte heller av att äta själv. Till slut valde han att flytta in till kommunens assisterade boende fem dagar i veckan.

–  En dålig dag kan jag inte röra min nacke. Då kan jag inte göra annat än att vara stilla. Bara ligga på rygg och sitta. Så får livet hålla på dygnet runt, säger Oli.

Dålig kunskap om TBE

Hans läkare har sagt att det inte är cancern som ligger bakom de nya hälsoproblemen. Samtidigt är kunskapsbilden om TBE så begränsad att han inte heller har kunnat få säkra svar om det är den allt beror på. Men sannolikt var han extra känslig mot viruset på grund av sin cancer. Det Oli har att tillgå är träning, vila och smärtlindring.

Vad får dig att orka?

– Mina barn. Mina barn och min fru....

Flera sjuka i kommunen

För att sprida information om sjukdomen har Hanna skrivit ned Olis berättelse i en ny bok om TBE. Alla som medverkar i boken har haft sjukdomen och flera av dem kommer från Färgelanda kommun där smittan är att betrakta som relativt ny.

– Vi måste öka kunskapen om sjukdomen. Man kan inte önska sin värsta fiende detta. För Olis del är det för sent, det är bara att genomlida detta. Men för kommande sjukdomsdrabbade önskar man att fanns något som kunde hjälpa dem från det, säger Hanna.

De här bör vaccinera sig

  • Fast boende och sommarboende i områden med smittrisk.
  • Personer som vistas i skog och mark i områden med smittrisk.
  • För smittrisk i övriga Sverige, se respektive smittskyddsenhets lokala rekommendationer.
  • Resenärer som ska vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller i särskilda riskområden i Central- och Östeuropa.

Vaccination är mindre angelägen för:

  • Personer som endast kortvarigt vistas i områden med smittrisk.
  • Personer bosatta i riskområde, men som inte brukar vistas i skog och mark.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.