Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här kan industrihampa användas till Foto: SVT

Göran tar strid för industrihampa – möts av ointresse

Uppdaterad
Publicerad
Hampan har odlats sedan länge, blev förbjuden mellan 1971 och 2003. Nu har den narkotikafria industrihampan kommit tillbaka, men det går trögt för odlarna.

– Den växer så den knakar, det är en otrolig känsla att odla hampa i och med att den växer så snabbt, säger Göran Andersson, lantbrukare i Grästorp.

– En halvmeter i veckan!

Men så här till vintern vilar markerna i väntan på våren och återkomsten.

En flock kajor flyger stillsamt över skogen en bit längre bort från gården, och en traktor kör långsamt fram och tillbaka över de bördiga åkrarna. En svart katt går sina ronder och verkar ha koll på läget.

Femte generationen lantbrukare

Göran tillhör femte generationen på gården och har fastnat för hampan.

Han säljer mest strö och frö. Fröna pressas till en matolja och när jag frågar om vad industrihampan kan användas till, börjar Göran berätta. Jag får höra om en mirakelväxt som hamnat i skymundan, kanske för att folk tror att det bara finns cannabishampa som går att röka. 

Men industrihampan, som är narkotikafri, känner få människor till.

”Typiskt Sverige”

Göran Andersson känner att han jobbar nästan ensam i uppförsbacke för att få alla att inse hur bra industrihampa egentligen är. Med sina 13 hektar är han en av ett fåtal odlare i Sverige, där totalt 70 hektar odlas. 2007 odlades som mest 829 hektar och då var odlingen störst strax efter EU-inträdet då det också fanns ett speciellt stöd för odling av hampa.

Men att Sverige ligger efter märks väl om man jämför med till exempel Frankrike som odlar 19 000 hektar.

– Ja, det är väl typiskt Sverige, vi är väl sist ... allting som är bra ska vi vara sist med. Sverige i ett nötskal, säger Göran Andersson.

Användbar inom många områden

Hampan kan användas till mycket, rep och säckar, men även olja som matolja eller bränsle, strö, proteinfoder, kläder, papper, byggmaterial / isolering och för att förstärka plast eller biobränsle.

Känner du att ni får något stöd av stat eller kommun?

– Nej, det hade vi för några år sedan, säger Göran Andersson, då hade vi några projekt, men sedan dog de ju ut. Det verkar vara helt ointressant. Det pratas, men det blir ingenting.

Nu är det ju mycket prat om att få bort plast, då skulle hampan kunna ersätta mycket?

– Massor! men plast, det går ju att göra utav de flesta växter om man bara vill och den plasten försvinner helt och hållet, det blir inte mikroplast kvar, säger Göran Andersson,

Finns det något dåligt med hampa?

– Den är väldigt svår att skörda, säger Göran Andersson.

Objudna besökare lär sig snabbt

Industrihampan som är narkotikafri, finns godkänd för ett 60-tal sorter. Fortfarande kommer det dock objudna besökare som tror att hampan går att röka ...

– I början fanns det ju sådana som fick stryk för att de sålde det här, säger Göran Andersson

– Eftersom det inte fungerade ... så det självrensade ju sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimat

Mer i ämnet