Kristian Kroon på Länsstyrelsen arbetar med att skrämma iväg tranor och andra fåglar från lantbrukarnas marker. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Han skrämmer bort tranor från åkrarna vid Hornborgasjön

Publicerad

På ena sidan Hornborgasjön är tranorna en turistattraktion som lockar 150 000 besökare från när och fjärran. Men på andra sidan sjön är de ett skadedjur – som länsstyrelsens heltidsanställde fågelskrämmare Kristian Kroon jagar bort – med skott, smällar, uppblåsbara gubbar och annat.

Kristian Kroon från länsstyrelsen i Västra Götaland laddar sin pistol med ett raketskott och skjuter det upp i luften. Det kommer en smäll när han trycker av. Väl uppe i luften smäller det igen och en laddning exploderar och ger en effekt som liknar en mindre nyårsraket.

Tranorna på fältet reagerar snabbt, lyfter och flyger högljutt protesterande bort mot Hornborgasjön.

– Jag hjälper lantbruket med de skador som stora betande fåglar som tranor och gäss orsakar. Jag har fågelskrämmor, raketer, smällare och till och med en drönare som jag kan skrämma fåglarna med.

Äter upp sådden

Hornborgasjön attraherar mycket fågel men det innebär problem för lantbrukarna. Tranor och inte minst grågäss äter upp delar av sådden.

När Kristian skrämt iväg tranorna så flyger de i det här fallet rakt över sjön och till så kallade avledningsåkrar, där de inte orsakar skada. I det här fallet är det åkern Trandansen, där de i stället är hett eftertraktade av de 150 000 turister som gästar platsen varje säsong. Skadedjur på ena sidan sjön. Hjältar som ger bud om våren till turister från när- och fjärran på andra sidan.

– Ja, precis, så är det ju. Vi försöker ju rikta tranorna mot Trandansen. Det är en väldigt stor avledningsåker, säger Kristian Kroon.

Anställd

Kristian Kroon arbetade tidigare inom Försvaret och började med det nuvarande jobbet i sin firma vid sidan om jobbet i militären. Men sedan ett par år är han anställd av länsstyrelsen och ägnar ungefär halva tiden av sin arbetstid till att skrämma fåglar. Den andra halvan handlar om tillsyn i området. Bland annat handlar det om att hålla koll på eventuella äggtjuvar.

– Det är ett väldigt omväxlande och spännande jobb. Dels får jag jobba med djur och natur som jag tycker väldigt mycket om och dels får jag jobba mycket med människor. Det handlar om kommunikation och att komma överens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer