Foto: SVT

Han ville dö efter sprängolyckan

Uppdaterad
Publicerad

För sprängaren Peer-Johan Augustsson förändrades livet helt när han borrade ner i en sprängladdning. Efter 53 operationer är livet fortfarande en kamp.

Han älskade sitt arbete. Fastän fem år passerat sedan olyckan drömmer han om det fortfarande. Hur han är ute och jobbar som sprängare.

– Det var en viktig och stor del av mitt liv. Det är nog faktiskt arbetet jag saknar mest efter olyckan, säger Peer-Johan Augustsson.

Flög flera meter

Han minns det som att solen sken. Det var en augustidag på bygget i Göteborg när Peer-Johan Augustsson skulle spränga bort en bergsklack som stack upp. Han började borra ett hål för dynamiten. Men i berget doldes en tidigare odetonerad sprängladdning som gick av.

Smällen blev kraftig. Peer-Johan flög flera meter. Efter tre månader vaknade han upp i en sjukhussäng. Han var kraftigt drogad och på grund av att han hallucinerade tog det ett tag innan det gick upp för honom vad som hänt.

– När jag väl förstod att jag var blind då ville jag bara dö. För jag tänkte att vad ska jag göra som blind?

Miste benet

Han miste även sitt vänstra ben. Totalt har han opererats över 50 gånger. Peer-Johan tycker att det bör jobbas mer för att komma åt problemet med så kallade dolor, alltså odetonerade sprängämnen som blir kvar efter sprängning.

Enligt arbetsmiljöverket har det anmälts minst ett 90-tal allvarliga tillbud eller olyckor med dolor de fem senaste åren.

Så sent som 2015 skedde en dödsolycka i Skåne då en ung man i 25-årsåldern omkom.

Kan spara liv

Peer-Johan nämner tidpress på byggen som en av orsakerna till problemet med dolor.

– Även om vi inte kan få bort alla så kan vi få bort väldigt många. Varje människoliv vi kan spara så är det värt det, säger han.

Vad borde göras för att komma åt problemet?

– Ställa krav på beställare och huvudentreprenörer. De måste vara med och förstå problemet.

En kamp att hitta glädje

För Peer-Johan har åren efter olyckan handlat om att ta sig tillbaka.

– En kamp varje dag att hitta glädje i livet. Glädje i livet för mig är mina barn, människor man tycker om och att träffa andra människor. När man hamnar i en sådan situation som min förstår man det.

Dola är sprängämne som efter sprängning finns kvar odetonerat i till exempel borrhål. Enligt Arbetsmiljöverket har det anmälts minst ett 90-tal allvarliga tillbud eller olyckor med dolor de fem senaste åren. Här är utdrag ur några av anmälningarna:

  • ”Odetonerat sprängmedel (dola) exploderade i samband med urlastning av berg.”
  • ”Vid kl 17:30 och 18:00 exploderade en dola vid lyftning av sprängmattorna efter sprängning av ett block. Inga personskador uppstod endast en ruta sprack på grävmaskinen.
  • ”då small en dola, starkt blixtsken, hög smäll och massor av damm rördes upp. Skrotarspettet knäcktes och en del flög iväg flera meter samt stenskott träffade riggen”
  • ”Grävmaskinist arbetade med att lasta bergmassor på dumpers. Troligen har icke detonerat sprängämne funnits kvar och detonerat vid lastning.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer