En man åtalas för att ha hotat riksdagsledamoten Hanif Bali. Här ses Bali under program av Opinion live 2017. Foto: SVT

Hanif Bali hotades med misshandel och sexuellt våld

Uppdaterad
Publicerad

En man misstänks för olaga hot och förolämpning efter att han ska ha hotat riksdagsledamoten Hanif Bali (M) över telefon. Mannen ska bland annat ha uttryckt hot om sexuellt våld.

I slutet på februari befann sig politikern Hanif Bali (M) i Göteborg och deltog i SVT:s debattprogram Opinion live. Debatten handlade om hur Sverige ska hantera de IS-terrorister som återvänder. En timme efter programmet ringde en man upp Hanif Bali och enligt politikern angrep honom verbalt med nedsättande benämningar och hotade honom med misshandel och sexuellt våld.

Riksenheten för säkerhetsmål har nu väckt åtal mot mannen.

– Det var så klart obehagligt att bli hotad. Han var aggressiv och väldigt hotfull. Man har ju också anhöriga som man blir orolig för, säger Hanif Bali.

Kräver tusentals kronor i skadestånd

Moderatpolitikern polisanmälde händelsen och Säkerhetspolisen genomförde en förundersökning. Hanif Bali kräver 15 000 kronor i skadestånd.

– Jag gör alltid en polisanmälan när jag blir hotad, men det är första gången polisen tar tag i det och det går vidare till domstol.

Hur ser du på att det går till domstol denna gång?

– Det är väldigt glädjande att det blir så, samtidigt vet man att det sällan sker för vanliga personer och för politiker.

Ansåg Hanif Bali förolämpat islam

Hanif Bali har i polisanmälan uppgett att han bland annat kallades för nedsättande saker kopplat till etnicitet. Hanif Bali menar också att mannen ansett att han förolämpat islam, vilket den misstänkte erkänner i förhör med Säpo.

– Det fanns en stark rasistisk vinkel i det. Han betonade sin bakgrund och menade att jag var smutsig arab och shiit.

Den misstänkte har i förhör erkänt att han pratade i telefon med Bali och kallade politikern för nedsättande saker, men menar att han inte hotat Bali utan att han använt sig av sin yttrandefrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.