Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra pappan som är orolig över sitt barns säkerhet i skolan Mölndal, intervjuad av SVT Nyheters Dennis Franco. Foto: SVT

Föräldrailska mot skola i Mölndal – efter bråk på skolgården

Uppdaterad
Publicerad

Sparkar, slag och strypgrepp mitt ute på skolgården – de inblandade är barn i förskoleklass. Efter tre minuter ingriper personalen. Bråket på en skola i Mölndal fångades på film och har nu skapat en intensiv diskussion om skolans ansvar.

I klippet hör du vad som hände i bråket samt föräldrakritiken mot skolan.

I det videoklipp som SVT tagit del av syns hur ett antal barn i förskoleklass hamnar i bråk vid en av skolgårdens lekställningar. I klippet tar det två och en halv minut innan någon ur personalen ingriper. Bråket ska ha börjat en stund innan inspelningen startar. Det var en person som befann sig i en byggnad i närheten av skolan som reagerade på att barnen bråkade, och som då tog upp kameran.

SVT har varit i kontakt med flera föräldrar som är kritiska till att skolan inte stoppade bråket tidigare. De är oroliga för sina barns fysiska säkerhet under skoltid. En av föräldrarna har gjort en anmälan till Skolinspektionen.

Varken skolans rektor eller Mölndals stad vill medverka i en intervju, men skriver i mejl till SVT att skolan har tillräckligt med resurser och att den är en trygg plats för barnen.

Upp till varje skola

Lärarförbundets ordförande Andrea Meiling menar att det behövs fler vuxna ute på skolgårdarna och att lärarna inte har möjlighet att förhindra alla bråk.

Enligt Skolinspektionens jurist Fredrik Johansson behöver en skola inte ha brustit i sitt tillsynsansvar för att det uppstår slagsmål eller andra incidenter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer