Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jan-Åke berätta om om situationen då han inte kunde få information från Skara kommun om smittan på Vallehemmet där hans mamma bodde. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Jan-Åkes 91-åriga mamma flyttades till Vallehemmet när coronasmittan härjade som värst

Uppdaterad
Publicerad
SVT Nyheter Väst kan nu berätta att äldre flyttades till Vallehemmet i Skara – just under den månad då boendet var som värst drabbat av coronasmitta och elva av 30 boende dog. Det skedde utan att anhöriga informerades om smittan. Jan-Åke Göranssons mamma flyttades till Vallehemmet den 10 juni. 16 dagar senare var hon död.
– De har hela tiden sagt till oss att det inte finns någon smitta där. Vi känner oss lurade, säger Jan-Åke Göransson.

I klippet ovan hör du Jan-Åke berätta om sin mammas sista tid.

Hans mamma Ingalill återkom konstaterat icke-smittad till Vallehemmet efter att ha behandlats för en urinvägsinfektion på Skaraborgs sjukhus. 16 dagar senare avled hon. Ingen vet om corona var inblandat – för inget test togs på Vallehemmet. Däremot hade det konstaterats på sjukhuset att hon inte hade corona innan hon flyttades.

Jan-Åke och hans fru Ingrid är mest oroade för Ingalills 89-årige make och sig själva, 70 plus, och andra som vakade hos henne på det hårt coviddrabbade boendet den 26 juni då Ingalill gick bort.

”På gränsen till kriminellt”

Trots deras upprepade frågor, både den 10 juni och 26 juni, så var beskedet hela tiden att det inte fanns någon smitta på Vallehemmet, berättar makarna.

– Här går man ut med att vi ska passa oss, vi som är lite äldre. Vi ska skydda oss, hålla oss undan, vi får inte träffa våra barnbarn. Så kommer man in i det här. Det är på gränsen till kriminellt, säger Ingrid Tengelin.

– Jag förstår inte att man inte ska informera. Jag har ju hört deras åsikter att de äldre blir oroliga. Men vad tror ni alla andra blir, säger Jan-Åke.

Kommunen: ”Vi har en sekretess att följa”

Skara kommuns ansvariga tjänstemän och politiker har försvarat beslutet att inte lämna ut uppgifter annat än till anhöriga till konstaterat smittade.

– Jag beklagar om det har hänt, men vi har en sekretess att följa, säger Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i omsorgsnämnden.

Som SVT berättat råder delade meningar om Skara kommun gör rätt. Henrik Nyberg, med en mor på ett annat boende, har överklagat hemlighållandet till kammarätten.

Experten på offentlighetsprincipen Nils Funcke har tidigare sagt till SVT att Skara kommun gör fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet