Foto: EVN/SVT

Hans kollega halshöggs av IS

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologen Anas Al Khabour från Syrien fick hjälp av Scholars at risk. Nu bor han i Halmstad och arbetar på Göteborgs universitet.

– Nu kan jag arbeta i frihet.

En av dem som fått hjälp av Scholars at risk är Anas Al Khabour från Syrien. Han är arkeolog och forskar om hotade kulturarv.

– När kriget bröt ut stoppade all arkeologisk verksamhet i Syrien.

Anas Al Khabour berättar att arkeologer i Syrien utsätts av hot från flera håll, dels från radikala grupper så som Islamiska staten men även Assadregimen och smugglare som handlar med arkeologiska föremål på svarta marknaden.

En av hans kollegor som var museichef i Palmyra halshöggs av islamiska staten.

”Kan arbeta i frihet”

Men Anas Al Khabour fick hjälp att komma till Sverige genom Scholars at risk och bor idag i Halmstad. Han arbetar vid Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet och kommer i januari att gå vidare till Världskulturmuseerna.

– Jag kan nu arbeta i frihet. Jag kan skriva artiklar. Jag kan undervisa. Jag har också fått möjlighet att utbyta tankar och idéer med jätteerfarna kollegor i Sverige.

LÄS MER: Hotade forskare får skydd i Västsverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.