Männen som lurade Anita går fria eftersom fallet hamnade mellan olika bestämmelser i lagen. Foto: TT/SVT

Hantverkare som lurade Anita släpptes

Uppdaterad
Publicerad

78-åriga Anita Hellström lurades på 150.000 kronor av så kallade irländska asfaltsläggare som numera håller på med takrenoveringar. Polisen tog en av dem – men trots falska fakturor lade åklagaren ner förundersökningen.

Anita Hellström lurades i mars på runt 150.000 kronor av så kallade irländska asfaltsläggare, som numera även sysslar med takrenoveringar. Utan hennes medgivande klättrade de upp på hennes tak och hävdade att det måste lagas. Efter en muntlig överenskommelse körde de henne sedan direkt till en bank där hon fick göra en utlandsbetalning på runt 150.000 kronor till ett konto i Storbritannien.

För att göra en utlandsbetalning måste man ha ett kontonummer och ett namn. Anita hade ett kontonummer men inget namn. Då tog banken namnet från den faktura Anita fått av de engelsktalande hantverkarna. Fakturan kom från företaget Tak & Bygg i Angered.

Att en 78-årig kvinna skulle betala så mycket pengar till ett svenskt företag med kontonummer i Storbritannien väckte ingen misstanke på banken då. Och någon kontroll, om namn och kontonummer hör ihop, finns inte.

Polisen grep en man

Sex dagar senare sa hantverkarna att även baksidan av taket måste lagas, för ytterligare 150.000 kronor. Anita fick ny faktura, dock med samma datum som den första och så ny skjuts. Men den gången reagerade både Anita och banken. Man ringde polisen. Polisen kom och mannen med brittiskt pass, som satt och väntade i bilen utanför, frihetsberövades misstänkt för bedrägeri. Samtidigt gjordes en polisanmälan.

– Det här är att luras, men vad den mannen som vi hade frihetsberövad har gjort, det kan inte klarläggas, säger Magnus Lindahl, kammaråklagare.

”De finns inte hos oss”

Kontakten och det muntliga avtalet om att renovera taket hade Anita nämligen med en annan man, en John Kelly, som även skrev under fakturorna från Tak och Bygg.

SVT Nyheter Väst åkte därför till deras uppgivna Angeredsadress och försökte få tag på företaget. Efter en stunds letande gav vi upp. Vi hittade dem inte och ingen svarar på deras uppgivna telefonnummer. Vi väljer att fråga den som är fastighetsansvarig om han känner till företaget.

– Nej, de finns inte hos oss. Jag har gått igenom listan på alla företag som funnits här hos oss och jag har varit här i 11 år, säger Ramo Salaka, fastighetsansvarig för företagshotellet där Tak och Bygg skrivit att de har sin adress.

Anita fick alltså en faktura från ett företag som inte finns. De är inte registrerade hos Bolagsverket. Inte ens postnumret på fakturan existerar. Och även om det inte var John Kelly, så tog polisen en av männen som varit med om att lura henne.

Männen går fria

Men inte heller om de bevisligen använder sig av falska företagsuppgifter och fakturor verkar Rättsväsendet komma åt den här formen av brottslighet.

– Det kan mycket väl vara ett bedrägeri, men den personen som satt frihetsberövad var inte den person som hade kontakt med Anita, säger Magnus Lindahl, kammaråklagare.

När ni vet detta. Går ni vidare eller lägger man ner förundersökningen för att det blir för mycket jobb? Vad är det som hindrar rättsväsendet från att gå vidare?

– Det var inte tal om att lägga ned någonting för att det skulle vara för mycket jobb. Jag slet mitt hår för att utreda det här, säger Magnus Lindahl.

Har de hittat en nisch där de står utanför rättsväsendets räckvidd?

– Ja, även om man kanske inte kan säga det generellt så är min bedömning att i det här fallet så hamnade allting mellan de bestämmelser som finns, eller utanför, säger Magnus Lindahl.

Lyckades inte hitta honom

Mannen i bilen kunde alltså inte åtalas för varken bedrägeri eller ocker. Utan polisen fick inrikta sig på att hitta denne John Kelly.

– De lyckades inte med det, säger Magnus Lindahl, kammaråklagare.

Så åtta dagar efter det att Anita Hellström polisanmälde de personer som lurade henne på runt 150.000, och polisen tog en av de kringresande hantverkarna som var delaktig i lurendrejeriet, lade åklagaren ned förundersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äldre luras av hantverkare

Mer i ämnet