Anders Westgerd ser inte tillgängligheten har förbättrats på Göteborgs uteserveringar de senaste åren. Foto: TT/SVT

Har anmält 46 otillgängliga uteserveringar – inget händer

Uppdaterad
Publicerad

Anders Westgerd har under fyra års tid anmält uteserveringar i Göteborg som är otillgängliga för personer i rullstol. Totalt handlar det om 46 anmälningar men ingen krögare eller fastighetsägare har fått utdelade viten eller krav på justeringar. Anledningen är att kommunen inte har tillräckliga resurser och i stället prioriterar andra tillsynsärenden.

– Man blir förbannad när inget händer, säger Westgerd.

På GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, har man under flera år granskat tillgängligheten till uteserveringarna runt om i Göteborg. I en debattartikel i ETC Göteborg skriver Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL, bland annat att personer i rullstol stängs ute från sju av tio uteserveringar på Långgatorna runt Järntorget.

– Det handlar om allas rättighet att ta del av staden, säger han till SVT Nyheter Väst.

Plan- och bygglagen kräver att uteserveringar ska kunna användas av personer med nedsatt rörelse eller orienteringsförmåga och ska därför vara anpassade för tillgänglighet. Det är dock något som inte efterföljs och under de senaste åren har Anders Westgerd gjort 46 anmälningar om bristande tillgänglighet på uteserveringar. Men de ser ingen förbättring och Göteborgs stad delar varken ut viten eller kräver justeringar av fastighetsägare och krögare.

– Vi började med det här 2014 och på det här åren ser vi knappt någon förbättring alls, säger Anders Westgerd.

Saknas resurser

Stadsbyggnadskontoret som ska granska påtalade brister fick in 59 anmälningar under förra året men eftersom de saknar resurser till personal kan de inte följa upp ärendena.

– Vi har en situation där vi behöver prioritera i våra frågor och i de ärenden som berör tillsyn prioriteras nu de som äventyrar hälsa och säkerhet, säger Maria Ågren, bygglovschef på stadsbyggnadskontoret.

Samtidigt pekar stadsbyggnadskontoret på de fastighetsägare som söker bygglov för uteserveringar.

– Det är flera verksamhetsutövare som återkommer år till år och det borde vara känt för dem vad som gäller, säger Ågren.

Tas inte på allvar

Anders Westgerds syn på situationen är att att funktionalitet inte tas på allvar av Göteborgs stad.

– Det är ett systemfel utifrån det perspektivet när de inte har resurser till att göra sitt jobb. Man kan också göra jämförelsen med HBTQ- och miljöfrågor som det pratas mycket om inom Göteborgs stad men när det kommer till funktionalitet är det tystare.

Samtidigt menar han också att krögarna måste tänka till.

– De har ett stort ansvar också. Varför ska jag behöva ta mig in genom ett restaurangkök eller tvingas bli inburen på ett uteställe. Det är ingen rolig entré och du tappar din integritet, säger Westgerd.

Lovar förändring

I stadsbyggnadsnämnden är man medvetna om att kontrollerna av uteserveringar inte fungerar.

– Vi har haft ett ansträngt läge och har prioriterat att bygga bort bostadsbristen i Göteborg, men man får inte tappa andra viktiga frågor, säger Emmali Jansson (MP), ordförande i byggnadsnämnden i Göteborgs stad.

Kommunen har bland annat presenterat en ny app som ska göra det enklare att anmäla otillgängliga uteserveringar. Jansson lovar också förändringar i nästa års budget som ska ge fler tjänstemän till stadsbyggnadskontoret som ska jobba med frågan.

– Vi kommer öronmärka extra pengar till mer personal som enbart ska jobba med den här frågan. Tidigare år har vi gjort driver men vi har märkt att vi behöver fortsätta jobba med det och göra ännu mer för att se till att de får böter och så att de lyssnar, säger Jansson.

– Personalen ska inte heller enbart jobba med att ta hand om anmälningar. De ska också göra egna tillsyner för att se till att publika lokaler som banker, bibliotek och andra byggnader är tillgängliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.