Ingvar Carlsson, tidigare statsminister, född och uppvuxen på Lugnet i Borås är årets Boråsambassadör. Foto: Maria Fallbäck/Borås Stad

Han är årets Boråsambassadör: ”Hoppas kunna ge tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson är årets Boråsambassadör 2021. Det avslöjades samtidigt som staden firar 400 år.

– Jag känner mig väldigt glad och hedrad, säger han.

År 2021 firar Borås 400 år som stad. Kung Gustav II Adolf faställde via ett kungligt brev, daterat 29 juni 1621, grundandet av staden.

Under tisdagen avslöjades årets Boråsambassadör – Ingvar Carlsson, tidigare statsminister, född och uppvuxen på Lugnet i Borås.

– Jag hoppas kunna ge tillbaka till Borås -  det som Borås har gett mig, säger han under det direktsända födelsedagsfirandet för staden.

I motiveringen skriver juryn bland annat:

”Under ett långt liv i offentligheten har Ingvar Carlsson med stil och stolthet burit sin boråsiska bakgrund och skänkt stolthet och glädje åt den stad där han växte upp och formades.”

De senaste 10 Boråsambassadörerna

2011 Christer Björkman, sångare och schlagergeneral

2012 Henry Augustsson och Gunnar Jägsell

2013 Eva, konstnär

2014 Jörgen Appelqvist, företagsledare

2015 Leon Rytz, företagsledare

2016 Shahrzad Kiavash, triathlet

2017 Hans Rosenfeldt, radio- och tv-profil och författare

2018 Sarit Monastyrski, programledaren, föreläsaren och moderatorn

2019 Shai Dahan, konstnär

2020 Nadim Ghazale, kommunpolisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.