Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jacob Gawlitza sköter sändningarna när Fässbergs församling i Mölndal streamar och livesänder gudstjänster. Hör vad Lille-Bill Ekman tycker om kyrkans sända gudstjänster. Foto: SVT

Fässbergs kyrka satsar stort på digitala gudstjänster i jul: ”Vill streama”

Publicerad

Streamade och livesända gudstjänster är något som Fässbergs församling i Mölndal satsar stort på under julen – med 19-årige Jacob Gawlitza som sköter tekniken.

– Det räddar ju mig på ålderns höst kan man säga, säger Lille-Bill Ekman, 92 år, som brukar följa gudstjänsterna online.

Det var när kyrkan skulle renoveras för några år sedan som tankarna på att börja sända gudstjänsterna online började – sedan slog pandemin till. Då blev det nödvändigt att ställa om till digitala gudstjänster, enligt Johannes Imberg, församlingsherde i Fässbergs församling.

– Det syns för den som svajpar och skrollar i flödet, och då kan fler bli intresserade, säger Jacob Gawlitza, 19 år, som sköter tekniken i kyrkan.

Vill nå ut digitalt

Nu är kyrkan utrustad med kameror och teknik för att sända live, och församlingen satsar på att nå ut digitalt. Nu under julen går bland annat julkrubban, julbön, julnattsmässan och julottan att följa både på plats och online.

Lille-Bill Ekman, 92 år, deltar digitalt i stort sett varje söndag.

– Jag känner mig inte ensam längre, säger hon.

På en vanlig gudstjänst i Fässbergs kyrka kan runt 90 personer delta, och sen ytterligare 15-20 som deltar digitalt, och omkring 500 visningar i efterhand, så församlingen har märkt att fler deltar totalt. De som deltar digitalt är i olika åldrar och ibland också på olika håll i världen.

Se hur livesändningarna går till och hör Lille-Bill Ekman om lyckan över satsningen, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.