Här är skolan som lagar mat på varor som skulle slängts

Uppdaterad
Publicerad

På Backaskolan i Landvetter arbetar kökspersonalen med att minska matsvinnet. Här lagas maten på varor som annars hade hamnat i soptunnan.

I Sveriges butiker, restauranger och hem finns ett överflöd av mat. Fulla hyllor och lådor med frukt, kött och grönt. Det har ett pris. I Sverige uppkommer det varje år 1,3 miljoner ton matavfall, enligt Naturvårdsverket.

Backaskolan i Landvetter, Härryda kommun, försöker att göra något åt matsvinnet. Skolan serverar mat på sådant som egentligen skulle ha slängts.

– Det vi gör i köket är att ta hand om råvaror som du eller ni inte köper i affären. Minsta lilla fläck på så slängs det. Det är billigare att slänga än ta vara på det, säger Mats Andersson, köksansvarig. 

Inga fasta menyer

Skolan köper upp frukt och grönt till ett reducerat pris av en leverantör som bedömt att vissa varor inte längre går att sälja i butik. Kockarna Mats Andersson och Carina Nilsson vet inte innan leverans vad de ska få, men lyckas ändå laga mat varje dag till eleverna från förskoleklass till tvåan.

– Vi har inte veckomatsedlar, utan vi har dagsmatsedlar. Så försöker vi att göra så gott vi kan med råvarorna. Kreativiteten blir grymt stor, säger Mats Andersson.

Skolan köper in vissa basvaror som kött och fisk, men i princip allt grönt är sådant som annars skulle ha slängts.

– Vi får jobba med grönsöker hela tiden och får använda fantasin. Vi måste ju hitta något att göra med den maten som vi får. Det är jätteroligt, säger Carina Nilsson, skolkock.

Oändliga kombinationer

Maten som annars hade hamnat i soptunnan blir till sylt, äpplemos, oändliga kombinationer av sallader, ugnsbakad pumpa, brysselkål och champinjoner, smoothies, innehåll i bröd och mycket mer därtill.

– Det bästa är att man får vara bland barnen och lära dem att smaka på nya smaker. Att de får lära sig från grunden att äta mycket grönsaker, säger Carina Nilsson.

Matsvinn i Sverige

  • En kartläggning 2016 visade att detuppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år i landet.
  • Av det står hushållen för den absolut största delen, 938 000 ton.
  • Det motsvarar nästan 100 kilo per person och år eller ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag.
  • Allt matavfall hade inte gått att äta, men varje år slängs cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken.
  • Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpppå omkring två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka treprocent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Källa: Naturvårdsverket och Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.