Foto: Nordens Ark

Se ”svenska” leoparden som fått ungar i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Två persiska leoparder skickades förra året från Nordens Ark till ryska Sotji.

Nu har honan fött två ungar – som om några år förhoppningsvis kommer att kunna släppas ut i det fria.

-  Det är helt fantastiskt, jag tror att vi alla är superglada, säger Emma Nygren, bevarandekoordinator på djurparken Nordens Ark.

De persiska leoparderna kommer ursprungligen från två olika djurparker i Tyskland, men har levt merparten av sina vuxna liv på Nordens Ark i Bohuslän, där de också fått två kullar med ungar.

I december i fjol skickades de till en avelsanläggning i Sotji nationalpark, nära den plats där OS gick 2014, som en del i ett projekt för att återetablera arten i Ryssland.

– Där finns ett center för att hålla ett antal avelspar på plats i hopp om att de ska producera ungar där som får leva i hägn för återanpassning till det vilda. Och så småningom kan de sedan släppas ut, berättar Emma Nygren.

Jagades och utrotades

Anledningen till att den persiska leoparden utrotades i södra Ryssland i mitten av 1900-talet var ökad bebyggelse och jakt.

Och nu ska de skickas till just det området där de utsatts för dessa hot?

– Tidigare har människan jagat bytesdjuren och när det saknats tillräckligt med mat för leoparderna har dessa gett sig på tamboskap. I den konflikt som då uppstod med människan förlorar rovdjuren, säger Emma Nygren och fortsätter:

– Men i det här fallet har man under flera år sett till att bygga upp bytesdjurspopulationen igen, så det ska finnas förutsättningar för leoparderna att leva i det vilda i det här området. Området ligger också isolerat, långt från bebyggelse.

Två fina ungar

Det är alltid en risk att ta ett avelspar från en miljö de känner till till en ny miljö.

– Men vi fick rapport att de snabbt fann sig tillrätta och i april fick vi veta att de parade sig. Och i slutet av juli kom två fina ungar.

Ett relativt livskraftigt om än akut hotat bestånd av vilda persiska leoparder finns kvar i Persien, alltså Iran.

– Där jobbar man för att skydda den population som finns kvar från till exempel tjuvjakt, berättar Emma Nygren.

Nordens Ark har i många år arbetat med bevarandeprogram för inte minst de stora kattdjuren. Leopardungarna som fötts i Sotji ska kunna släppas ut i det vilda om ungefär två år, om allt går som det ska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.