Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingrid Ivarsson är först med att få vaccinet i Lysekil. Foto: SVT

Här blir Ingrid först ut att få det nya vaccinet

Publicerad

Vårdcentralen i Lysekil är tillsammans med åtta andra vårdcentraler först ut i Västra Götalandsregionen att börja ge det nya vaccinet från Moderna. Totalt har regionen fått 1300 doser som nu ska ges till prioriterade grupper som inte ingår i den första vaccinfasen.

Se när Ingrid Ivarsson får premiärsticket i Lysekil

Det är nio vårdcentraler runt om i länet som fått ta emot Modernas vaccin. Hittills är det bara vaccinet från Pfizer/BioNTech som använts. Regionen har fördelat ut drygt 35000 doser och minst 17000 har hittills använts.

På torsdagen kunde de första lysekilsborna vaccineras med det nyta vaccinet.

– Först ut hos oss är patienter som har hemtjänst och de som bor med de som har hemtjänst. De som har hemsjukvård får vaccin av kommunerna. säger Elin Hansson, vårdcentralschef i Lysekil.

Hanteras annorlunda

För patienterna ska det inte vara någon skillnad mellan de båda vaccinerna men för vårdpersonalen är hanteringen annorlunda. 

– Modernas vaccin håller 30 dagar i kyl om det är oöppnat jämfört med Pfizers som har mindre än en veckas hållbarhet. Man behöver inte heller blanda vaccinet för att dra upp det i sprutan, utan vi får en ampull som räcker till 10 sprutor. Det är mycket enklare att hantera, säger Elin Hansson.

Vad betyder det för hur många ni kan vaccinera?

– Det skiljer inget i antalet vi kan vaccinera men det underlättar hanteringen. Det innebär också att man kan ligga på ett litet lager framgent.

Smygstart innan större leveranser

Användandet av Modernas vaccin är en smygstart innan betydligt större leveranser väntas.

När tror du att ni kan börja vaccinera de som är 70-plus

– 70-plussare hoppas jag vi kan ge i början eller mitten av februari. Det kommer gå ut brev i slutet av januari med mer information, säger Elin Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer