Högar med skräp tornar upp sig i området runt Lärjeholm. Foto: SVT

Här dumpas skräpet på hög: ”Ser ut som ett bombnedslag”

Uppdaterad
Publicerad

Under 30 år var Lärjeholm ett prunkande grönsaksland där generationer sådde och skördade bland små stugor. Nu är det enda som växer på området högar av skräp.  

– Det ser ut som ett bombnedslag, säger Alija Alisic som har en stuga i området.

I klippet ovan kan du se hur det ser ut på Lärjeholm just nu.

Bakom Alelyckans återvinningscentral i Gamlestan ligger odlingsområdet Lärjeholm, ett område med trettio år av odlingshistoria i generationer. 2018 beslutade kommunen att ta tillbaka marken från odlingsföreningarna som arrenderar den, och under förra året skulle två av tre föreningar ha lämnat området. Men flera stugor står ännu kvar och det förekommer även att lastbilar kör in i området och dumpar avfall.

– Det ligger lite undanskymt det här området, vilket gör att oseriösa näringsidkare gärna dumpar däck och annat där, säger Eva Romell, chef för arrende- och tomträttsenheten på fastighetskontoret Göteborgs stad.

Kommunen kommer inte åt marken

Alija Alisic och Margon Petersson som du hör i klippet ovan har stugor i föreningen Solgläntan som fortfarande är aktiv på området. Föreningen har fått dispans från rivningen i och med att coronapandemin har gjort det svårt för dem att organisera sig. De vittnar om att skräpet har vuxit markant under förra året.

Enligt kommunen ska Solgläntan riva sina lotter under våren, och att det inte går att spärra av hela området innan det är gjort. Samtidigt hoppas Solgläntan på att kommunen kommer ändra sig i planerna på att ta tillbaka marken.  

– Vi har inte haft rådighet över området eftersom det varit utarrenderat, men vi kommer ta hand om skräpet så fort som möjligt, säger Eva Romell på fastighetskontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.