• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Se den spektakulära flytten. Foto: SVT

Här får 1700-talshuset sig ett rejält lyft

Publicerad

På torsdagen flyttades Tingshuset, ett av Bollebygds äldsta hus, för att göra plats åt nya bostäder.
– När kommunen växer och det byggs nytt är det viktigt att bevara det gamla också, säger projektledare Lars-Erik Lundahl.

1770 stod huset klart. Sedan dess har det använts som kommunalhus, bank och arrestlokal för brottslingar. I dag är det en möteslokal för politiken, där kommunstyrelsen och de politiska nämnderna håller sina sammanträden. Även borgerliga vigslar hålls i huset.

På torsdagen flyttades det några meter bort, från Malmgården till grannfastigheten. Ett hundratal åskådare och ett stort pressuppbåd samlades när husflytten drog igång.

– Huset betyder mycket för kommunen. Det ger karaktär och historia till Bollebygd. När stan växer och det byggs nytt är det viktigt att bevara det gamla också, säger Lars-Erik Lundahl, projektledare vid samhällsbyggnadsförvaltningen i Bollebygds kommun.

Flera miljoner för flytt

Bakgrunden till flytten är att det ska byggas runt 60 nya hyresrätter på tomten. Kostnaden för själva flytten hamnade till slut på fyra miljoner kronor. Efterinstallation av huset när det är på plats beräknas kosta ytterligare två-tre miljoner kronor.

Tingshuset har flyttats två gånger tidigare – en gång när brandstationen skulle byggas och en andra gång eftersom det låg för nära intill vägen.

Efter flytten kommer huset vara fortsatt lokal för kommunstyrelsens sammanträden, och möjligen öppnas för allmänheten.

– Det spånas på idéer kring att det ska bli mer tillgängligt för allmänheten, men vi är inte där än. Det beror på vad politikerna vill, framhåller Lars-Erik Lundahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer