Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Orientering engagerade seniorerna på Senior sport school. Foto: SVT

Sportskola ska få äldre att idrotta mer

Publicerad

Senior Sport school är ett idrottsprojekt i Ulricehamn kommun för alla som är 60 år eller äldre. Här träffas senionerna och svettas, skrattar och kämpar ihop. Målet är ett hälsosamt åldrande.

I höstas startade Senior sport school som ett pilotprojekt i Ulricehamn och Borås. Nu under våren är projektet i gång igen. SVT Nyheter Väst besöker sportskolan när det är dags för orientering.

Med kartan i näven och skogen som kuliss sätter seniorerna ut för att hitta rätt. 

– Vi tror att det går bra, vi har inte kommit bort än, säger deltagaren Arne Larsson och gruppen skrattar till.

Orientering i Ulricehamns skogar

På grusvägar, mellan träd och över stock och sten tog sig deltagarna fram tillsammans med Ulricehamns orienteringsklubb. Solvig Nordqvist orienterade för första gången i sitt liv.

– Senior sport school är fantastiskt, jag har fått prova på så många olika sporter. Det har gett mig mycket.

Seniorerna träffas under tolv veckor två gånger i veckan. Första dagen var det teori, som hjärt- och lungräddning, om skadeförebyggande och andra föreläsningar. Den andra dagen fick de testa på någon ny idrott hos en lokal idrottsförening. Spinning, matlagning, och vattengympa var några exempel på aktiviteter.

– Man måste vara intresserad av att må gott och leva väl. Så jag tycker det har varit intressant och så får man nya bekantskaper. Jag är väldigt nöjd, säger Allan Olsson.

Äldre idrottar i mindre utsträckning

Vissa har pratat om en livsvändning, andra om något nytt och spännande. Några känner att de kommit ut och fått en ny vardag med nya vänner. Projektet kommer från början från Skåne, men har nu spridit sig till Västsverige. Öckerö kommun avslutade nyligen sin första skolperiod.

– Vi har jättefina utvärderingar och många fina historier som vi har fått med oss. Det har egentligen bara varit positivt. Vi ser att det växer och intresset är otroligt stort, säger projektledare Kristine Josephsson, vid Västra Götalands idrottsförbund.

Motionen minskar med åldern

Visa
  • 7 av 10 svenskar motionerar eller idrottar minst en gång i veckan.
  • Yngre personer, storstadsbor och de med eftergymnasial utbildning tränar i större utsträckning en dag i veckan än andra.
  • Efter pensionsålder visar statistiken dock att motionsutövandet minskar.
  • I åldrarna 85 år och däröver är det 45 procent som motionerar minst en gång i veckan.

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer