Drottning Silvia samtalade med unga på SOS Barnbyar i Hammarkullen. Foto: SVT

Drottningen besökte SOS Barnbyar i Hammarkullen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fick det nyöppnade SOS Barnbyar i Hammarkullen kungligt besök. Ingen mindre än Drottningen var på plats.

I början av året berättade SVT att SOS Barnbyar öppnar sin första verksamhet i Hammarkullen i nordöstra Göteborg. Här jobbar mentorer med att ge individuellt stöd till ensamkommande barn och ungdomar i Hammarkullen.

– Det är fantastiskt att se att det går att stödja och hjälpa, säger Drottning Silvia.

Målet: bli självförsörjande

Flera mentorer jobbar på SOS Barnbyar för att ge individuellt stöd till ensamkommande barn och ungdomar som placerats i familjehem i Hammarkullen. Målet är att hjälpa dem till ett självständigt och självförsörjande liv.

– Det är väldigt individuellt vilka behov de har, säger Andreas Johansson som är tillförordnad gruppchef och en av mentorerna.

Verksamheten i Hammarkullen finansieras av olika stiftelser och donationer.

– Det är främst Postkodlotteriet och Erling Perssons stiftelse som ger pengar, och inte privata faddergivare som betalar det här, säger Andreas Johansson.

Drottningen vill se mer av Hammarkullen

Drottning Silvia är nöjd med besöket hos SOS Barnbyar och vill gärna se mer av Hammarkullen.

– Det är väldigt vackert här, jag tror att jag får komma tillbaka privat och se mera av det, säger Drottningen till SVT.

SOS Barnbyar i Hammarkullen

Sedan mitten av januari finns SOS Barnbyars mentorsprogram och ungdomscenter i Hammarkullen. Det är organisationens första verksamhet i Sverige och ett samarbete mellan SOS Barnbyar, Göteborgs stad och Angereds stadsdel.

Hit kan alla ensamkommande barn och ungdomar med ebo-placering, alltså placering i familjehem, i Hammarkullen vända sig. Målet är att runt 300 ensamkommande barn och unga ska få en lättare väg in i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.