Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valentyna Sevastianova är doktor/medicinsk researcher på Sahlgrenska Universitetsjukhuset. Hör henne berätta hur mycket detta betyder för henne. Foto: Alva Karlsson/SVT

Här firar läkare från hela Europa midsommar – mitt i en bakgård

Publicerad

Paola Sievers arbetar som HR specialist på Sahlgrenska universitetsjukhuset. Sedan 2014 har hon som tradition att bjuda in specialistläkare och sjuksköterskor från olika delar av Europa till ett midsommarfirande. I år är det extra speciellt då även ukrainska läkare som flytt kriget deltar i firandet.

– Jag stod inte ut med tanken på att de skulle sitta ensamma.

Många av gästerna har aldrig ätit sill, dansat runt en midsommarstång eller sovit med sju sorters blommor under huvudkudden. Därför ville Paola Sievers bjuda in utomlandsrekryterade läkare och sjuksköterskor till ett riktigt traditionellt firande.

– När man är ny i Sverige och det är midsommarafton så är det bara för eländigt om de ska sitta ensamma, säger Paola Sievers.

Gästerna får mer än gärna ta med sig maträtter eller annat till midsommarbordet – vilket kanske är det som skiljer sig från det mest traditionella.

– It is hard to be alone in a foreign country – we are like a small part of this big day, säger Valentyna Sevastianova, medicinsk researcher på Sahlgrenska Universitetsjukhuset.

Starta klippet för att se hur firandet gick till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer