På filmen dansar en kvinnlig anställd intimt med en minderårig person från HVB-hemmet som sitter i en fåtölj. Foto: Privat

Här ger personalen den minderårige en lapdance

Uppdaterad
Publicerad

Personal på ett HVB hem i Åmål drack alkohol och umgicks med en minderårig som bodde på HVB-hemmet. En av dem har också haft en intim relation med den minderårige.

Det är en kväll i Åmål. I en lägenhet på orten dricks det en hel del alkohol. Vissa i sällskapet beskrivs som berusade. Det kräks, det dansas, och till och med ett bord går sönder. I lägenheten finns då bland annat en minderårig ungdom som bor på ett HVB-hem i kommunen. Och flera ur personalen på HVB-hemmet.

Enligt Ivan Stipic, förvaltningschef vid Åmåls kommun är det oacceptabelt att personal dricker alkohol tillsammans med ungdomar på det sättet.

– Dels är det en person i beroendeställning, dels ser vi att det är väldigt olämpligt utifrån privat och professionellt.

LÄS MER: Ensamkommande jobbade gratis för HVB-anställd

”Det här är inte okej”

Men från flera personer får SVT Nyheter Väst uppgifter om att det inte bara var festandet som var olämpligt den kvällen. Flera källor uppger att det funnits en sexuell relation mellan en anställd på HVB-hemmet och en minderårig ungdom. Även Åmåls kommun har startat en utredning, och därifrån får vi tag i en film.

På filmen dansar en kvinnlig anställd intimt med en minderårig person från HVB-hemmet som sitter i en fåtölj. Den korta filmen är bara 12 sekunder lång, men får ändå Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att reagera.

– Det här är inte okej, såklart. Att personal har ett sådant förhållningssätt till barn som de jobbar med, det ser inte professionellt ut, säger Maria Björklund, enhetschef vid IVO.

– Det här barnet förlitar sig på att HVB-hemmet är det trygga hem som man bor i på heltid. Så det kan betyda allt, om relationen till personal är professionell, trygg och så vidare, säger Maria Björklund.

Händelsen kan polisanmälas

Strax efter att SVT börjat ställa frågor om händelsen skriver kommunen en lex Sarah-rapport, som ännu inte lämnats in till IVO. Någon polisanmälan har kommunen inte heller gjort.

– Vi håller på med en lex Sarah som ska upp på nästa möte i nämnden, säger Ivan Stipic.

Ivan Stipic vill poängtera att ärendet har hanterats skyndsamt, men att det politiska kalendariet gjort att en Lex Sara anmälan ännu inte lämnats in.

Har ni gjort någon polisanmälan?

– Vi är skyldiga att anmäla den här händelsen enligt socialtjänstlagen. Så vi har lämnat över det här ärendet till socialtjänsten, och de får i sin tur bedöma om det finns skäl att göra någon polisanmälan.

”Är beklämmande”

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med ett stort antal personer med insyn i HVB-verksamheten på kommunen. Från flera olika håll har vi fått uppgifter om att personal på HVB-hemmet haft sexuella relationer med ungdomar vid tidigare tillfällen. SVT har inte lyckats belägga uppgifterna, men det är uppgifter som också nått kommunen, som nu ska utreda även de misstankarna.

– Det här är beklämmande, och vi är väldigt förvånade. Vi vill verkligen ha in belägg för vem som har känt till vad, och underlåtit att agera. Det är högst allvarligt, säger Stipic.

LÄS MER: Så får du SVT Nyheter Västs nyhetspushar i appen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.