Med hjälp av ett specialbyggt fordon kunde rullstolsburne Torsten Palm, 77, för första gången hänga med ett gäng mountainbikecyklister i skogen runt Delsjön i östra Göteborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här går det undan!” Se Torsten Palms färd i klippet. Foto: Matthias Göransson

Här kastar sig 77-årige Torsten ner för backen i terrängrullstol

Publicerad

Med hjälp av ett specialbyggt fordon kunde rullstolsburne Torsten Palm, 77, för första gången hänga med ett gäng mountainbikecyklister i skogen runt Delsjön i östra Göteborg.

– Otroligt. Jag hade aldrig kunnat drömma om det här, säger han.

Den eldrivna terrängrullstolen har skapats i Norge. Det är genom ett samarbete mellan tillverkaren och en mountainbikeuthyrningsfirma som Torsten Palm kunde premiärköra den ner för Brudaremossen i Delsjöns friluftsområde.

– Det var aldrig någon tvekan, bara att kasta sig ut, sa han.

Mountainbikeinstruktören Matthias Göransson som arrangerade turen var imponerad.

– Det var ingen tvekan om att det var Torsten som stal showen, konstaterade han efteråt.

Vill inspirera andra

Torsten Palm har använt rullstol sedan 1993, då han opererade bort en tumör. Han är aktiv medlem i idrottsföreningen Rullegruppen som träffas regelbundet på Kviberg i Göteborg. Utöver att erbjuda träning är gruppens syfte också att inspirera och peppa andra rullstolsanvändare.

– Det är otroligt många som blir begränsade och sitter hemma. Vi vill att folk ska bli vän med sin rullstol och lär sig älska den, säger han.

”Krångliga regler för hjälpmedel”

Torsten Palm anser generellt att hjälpmedelssituationen är bra i Sverige, och han är positiv till att regionen sedan två år tillbaka erbjuder rullstolskurser genom Parasportsförbundet Västra Götaland. Däremot efterlyser han mer flexibla lösningar, så att fler har möjlighet till ett aktivt liv.

– Numera finns till exempel elsparkcyklar som kan kopplas till rullstolar, som kan tas med i en vanlig bil vilket gör att vi slipper vara beroende av färdtjänst. Men reglerna kring hur sådana får användas är krångliga och olika för varje region, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.