Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jeremy, 14, och Athra, 14, har fått en tvådagarsutbildning för att laga cyklar. Foto: SVT

Här lagar unga cyklar – helt gratis

Uppdaterad
Publicerad

Under höstlovet har 60 ungdomar i Angered fått feriejobb. De arbetar med idrott, målar, skapar samhällsdialog och lagar cyklar gratis.

– Man lär ju sig nya grejer, och det är kul att arbeta och tjäna egna pengar, säger Athra.

Se hur ungdomarna har det i cykelverkstaden i klippet.

I en tillfällig cykelverkstad i Hjällbo centrum har ungdomar samlats mitt i sitt höstlov. Här ska de laga cyklar som boende i området lämnar in. Att få sin cykel lagad kostar inget, då cykelverkstaden är en del i en större satsning med höstlovsjobb till unga i Angered.

Bakom står det som kallas Kompetensprojektet, som startades av Angereds stadsdelsförvaltning 2019 med tre huvudmål: att hjälpa unga med jobb, skola och en meningsfull fritid. Idag ligger projektet under Rädda barnen.

– Vi vill skapa förutsättningar för ungdomar att hamna i en positiv miljö med andra unga och trygga vuxna. Det finns många ungdomar som påverkas av annat på fritiden och andra krafter tyvärr, säger Chiaco Aslani som är samordnare för Kompetensprojektet.

”Fokus på att skapa feriejobb”

Totalt är det 60 feriejobb inom fyra områden som skapats. Förutom att laga cyklar så jobbar ungdomarna med idrott, att måla och skapa samhällsdialog. Ungdomarnas lön kommer från en särskild pott från stadsdelsförvaltningen som Kompetensprojektet sökt om.

– Vi har från starten haft fokus på att skapa feriejobb och praktikplatser för ungdomarna, säger Chiaco Aslani.

I somras stod projektet också bakom flera sommarjobb. Och Aslani poängterar att de lyckats genom ett stort samarbete mellan flera, däribland stadsdelen, Rädda barnen, Angeredsgymnasiet, bostadsbolag, föreningar och andra lokala aktörer.

Nu hoppas han på något långvarigt.

– Det görs många punktinsatser och tillfälliga saker i det här områdena. Men detta är så avgörande för dom här ungdomarna och för att dom ska hitta något positivt och utvecklas så behöver vi något som är permanent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer