Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: polisens förundersökning

Här langar de droger – mitt i skolområdet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

“Vanliga göteborgare” är kunderna när säljare, med kopplingar till ett av Göteborgs mest våldsamma gäng, säljer droger i skolområdet på Lindholmens campus på Hisingen. Mitt bland högstadieskolor och gymnasier. Nu åtalas tre män för narkotikabrott.

Se när langarna säljer droger i skolområdet i klippet ovan.

Langarna hade sin knarkgömma i en studentlägenhet mitt på Lindholmens campus i Göteborg. När polisen slog till mot lägenheten i somras hittade de över 1 000 tabletter tramadol, mer än 250 gram cannabis, och en skyddsväst. Tre män som är i 20-25-årsåldern åtalas nu för narkotikabrott.

Kopplas till kriminella nätverk

De tre männen som åtalas har kopplingar till gänget i södra Biskopsgården, som också är ett av Göteborgs absolut mest våldsbenägna. I Göteborg finns sex större kriminella nätverk men med många förgreningar och mindre nätverk. Den absolut viktigaste inkomstkällan för gängen är narkotikaförsäljning. Det är också orsaken till de flesta konflikterna mellan gängen.

– Indirekt är man med och sponsrar de kriminella nätverken och det de står för, säger Per Hellström, biträdande lokalpolisområdeschef på Hisingen.

Ett antal köpare gripna

I samband med spaningen greps ett antal köpare, men många kom också undan och har fortfarande inte identifierats av polisen.

– Min klient förnekar att han har del i den påstådda narkotikaverksamheten. Däremot erkänner han att han någon gång har innehaft narkotika för eget bruk, säger försvarsadvokat Mia Sandros som företräder en av männen som åtalas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.