Foto: Mats Höggren

Här räddas de strandade näbbvalarna

Uppdaterad
Publicerad

Tre näbbvalar räddades under söndagen efter att ha gått på grund i Åbyfjorden utanför Nordens Ark i Sotenäs kommun, något som P4 Väst var först med att berätta om.

– Det var gäster till oss som var ute och promenerade när de såg de strandade valarna och larmade vår personal. Sen gick det ganska snabbt, säger Mats Höggren som är VD på Nordens Ark.

Oväntat besök

Flera ur personalen gick ut i vattnet och fick efter ihärdigt arbete loss valarna som kunde simma ut mot djupare vatten. Näbbvalar är väldigt ovanliga i området och har knappt skådats i vattnet där.

– Det var väldigt märkligt, ovanligt och dramatiskt. Mina medarbetare var nästan euforiska efter att de kom upp ur vattnet, säger Mats Höggren som filmade händelseförloppet.

Senare samma dag rapporterade en privatperson att man hittat en död näbbval i samma fjord, som tros vara en av de valar som varit strandad vid Nordens ark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.