Alexander och Julia från Borås semestrar högt ovan mark. Foto: Alexander IvelingVisa alla (4)
Visa alla (4)

Här semestrar paret genom Sverige – i miniflyg

Uppdaterad
Publicerad

Alexander och Julia från Borås har ett lite annorlunda campingintresse – nämligen att flyga en så kallad UL-trike runt om i Sverige.
– Snart ska vi flyga över svenska och norska fjällen. Det gäller att kunna packa lätt, säger Alexander Iveling som äger miniflyget.

Paret från Borås gillar friluftsliv och Alexander köpte sin UL-trike av en person som flugit den runt Frankrike. Flygfarkosten kan flygas i runt 100 kilometer i timmen på över 800 meters höjd och kräver ett så kallat ultralätt flygcertifikat. Landa får man göra överallt där det finns plats men oftast blir det på okontrollerade flygfält.

– Drömmen är att snart åka över norska och svenska fjällen, men det svåra är att packa tillräckligt lätt, säger Alexander till SVT Nyheter Väst.

Flygcampade under sommaren

I somras åkte duon från Timmele till Söderköping och Visingsö. Förra sommaren blev det en resa i Skåne och upp längst Västkusten men det är en kort tur jämfört med hur långt triken har färdats tidigare.

– Den förre ägaren körde den runt Frankrike, det vore häftigt att göra något liknande, säger Alexander.

– Men först åker vi kanske över till Gotland, fyller Julia i.

Är detta ett vanligt sätt att resa?

– Nej, det är inte så vanligt att man flyger så att man sitter ute i fria luften som vi gör. Men det finns ett par andra som flyger runt om i Sjuhärad. Friluftstrenden är ju stor, så förhoppningsvis blir vi fler, säger Alexander.

Planet drivs av en bensinmotor och har en påskjutande propeller.

Klicka igång klippet ovan för att känna den svindlande känslan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer